Rozhodnutie ÚRSO dočasne utlmilo špekulatívne obchody s odchýlkou

30. 11. 2021

Prvé dáta prevádzkovateľa prenosovej sústavy SEPS ukazujú, že špekulatívne správanie niektorých účastníkov trhu s elektrinou utlmilo rozhodnutie ÚRSO.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v polovici novembra 2021 aktualizoval ceny a tarify za poskytovanie podporných služieb a dodávku regulačnej elektriny spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS). ÚRSO svojím rozhodnutím reagoval na aktuálne dianie, kedy kvôli vysokým cenám elektriny dochádzalo k situáciám, kedy bola cena regulačnej elektriny nižšia ako cena produktov na EÚ trhoch s elektrinou. V dôsledku toho mali poskytovatelia podporných služieb menší záujem o poskytovanie disponibility spojenej s aktiváciou regulačnej elektriny pre vyrovnanie systémovej odchýlky zo strany SEPS.

V praxi sa preto stávalo, že poskytovateľom, od ktorých spoločnosť SEPS obstaráva jednotlivé druhy podporných služieb na vyrovnanie systémovej odchýlky, sa ekonomicky viac oplatilo predávať elektrinu na trhu v zahraničí ako aktivovať regulačnú elektrinu na Slovensku. ÚRSO preto z vlastnej iniciatívy pristúpil k zvýšeniu maximálnych cien regulačnej elektriny do konca roka, resp. rozhodnutie sa vzťahuje na obdobie od 15. novembra do 31. decembra 2021.

V roku 2021 dominovala v sústave aktivácia kladnej regulačnej elektriny

Maximálna cena za dodávku kladnej regulačnej elektriny pri aktivácii podpornej služby (PpS) sekundárnej regulácie činného výkonu (SRV+) sa na základe rozhodnutia ÚRSO zvýšila o 40 % zo 125 EUR/MWh na 175 EUR/MWh. Rast o 40 % kopíruje aj kladná terciárna regulácia činného výkonu (TRV) s časom aktivácie do 3, 10 a 15 minút, ktorá sa zvýšila na úroveň 189 EUR/MWh. Maximálna cena ponúkanej kladnej regulačnej elektriny dodanej pri aktivácii PpS zníženia činného odoberaného výkonu vzrástla takisto o 40 % na úroveň 135 EUR/MWh.

Pokiaľ ide o minimálne ceny ponúkanej za dodávku zápornej regulačnej elektriny, pri aktivácii podpornej služby (SRV-) sa namiesto dovtedajších - 35 EUR/MWh po rozhodnutí ÚRSO aplikuje -5 EUR/MWh. Pri aktivácii podporných služieb TRV a zvýšenia činného odoberaného výkonu sa namiesto dovtedajších -45 EUR/MWh teraz účtuje -5 EUR/MWh.

K problematike dovtedajšieho nastavenia cien regulačnej elektriny sa na konferencii eFocus vyjadril aj Peter Dovhun, predseda predstavenstva spoločnosti SEPS, podľa ktorého bolo možné v ostatných mesiacoch pozorovať špekulatívne správanie niektorých obchodníkov. „Nechcem ukazovať prstom ani menovať. Je to vec, ktorá sa dá zvládnuť, keď sa deje v malom alebo raz za čas, ale v momente, keď to prerazí nejakú hranicu, tak to ohrozuje bezpečnosť (prenosovej sústavy),“ zdôraznil počas diskusného panelu o novom dizajne trhu s energiou.

Zvýšenie maximálnych cien za regulačnú elektrinu sa má podľa rozhodnutia ÚRSO pozitívne odraziť v prevádzkovej bezpečnosti sústavy. Dokazujú to aj predbežné dáta spoločnosti SEPS po implementácii nových podmienok. „Rozhodnutiu predchádzali intenzívne diskusie, ale aj poctivá analytika na strane spoločností SEPS a OKTE, ktorú sme poskytli na vyžiadanie ÚRSO. Po prvom týždni máme dáta, na základe ktorých by sme mohli povedať, že to splnilo svoj účel. Nechcem však predbiehať. Naša interná dohoda je taká, že po prvých troch týždňoch to vyhodnotíme a bude opäť so všetkými kompetentnými,“ dodal ďalej Dovhun.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať