Rezort hospodárstva rozdal dotácie z Plánu obnovy na batériové úložiská

27. 9. 2024

MH SR zverejnilo zoznam investorov, ktorí si prerozdelia 44 miliónov eur z Plánu obnovy na výstavbu stacionárnych batériových systémov. Vo výzve zameranej na zvyšovanie flexibility sa o podporu mohol uchádzať taktiež projekt modernizácie prečerpávacej vodnej elektrárne Čierny Váh, vo finálnom zozname však nefiguruje.
Zdroj: Freepik
Ministerstvo hospodárstva SR vyhodnotilo výzvu z Plánu obnovy na výstavbu samostatne stojacich batérií a modernizáciu prečerpávacích vodných elektrární s alokáciou 44 miliónov eur. Vyhlásená bola vlani, podávanie žiadostí o dotácie bolo otvorené do konca marca 2024.

V prípade úložísk boli oprávnenými osobami fyzické alebo právnické osoby. Inštalovaný výkon nového stacionárneho systému musel byť minimálne 0,1 MW, pričom nominálna kapacity musela byť rovná alebo vyššia ako nominálna hodnota inštalovaného výkonu.

Na batériové systémy s inštalovaným výkonom do 1 MW bolo vyčlenených 8 miliónov eur, pričom na jeden projekt bolo možné získať maximálne 850 tisíc eur. Pre väčšie stacionárne batérie (≥ 1 MW), prípadne projekty modernizácie prečerpávacích vodných elektrární s obdobným minimálnym inštalovaným výkonom sa stanovila spoločná alokácia 36 miliónov eur. Pre jeden projekt bolo možné získať maximálne 12 miliónov eur.

Pri batériových stacionárnych systémov musel oprávnený žiadateľ už pri predložení svojho projektu dokladovať rezervovanú kapacitu v distribučnej sústave alebo uzavretú zmluvu o pripojení. Maximálna intenzita pomoci pre projekt bola zo strany ministerstva stanovená na 65 % z celkových oprávnených výdavkov. Zvyšok si musí investor dofinancovať z vlastných alebo úverových zdrojov. Vecnú realizácia projektov je potrebné ukončiť do 31. marca 2026, pričom doba udržateľnosti je stanovená do konca roka 2031.

Ktoré spoločnosti uspeli?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať