Rezort hospodárstva má nové vedenie. Kto bude mať na starosti energetiku?

26. 10. 2023

Prezidentka vymenovala nový vládny kabinet. Rezort hospodárstva povedie Denisa Saková. Štátnym tajomníkom ministerstva pre energetiku sa stal Kamil Šaško, oblasť podnikania bude mať z pozície štátneho tajomníka na starosti Vladimír Šimoňák.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu vymenovala novú vládu SR na čele s Robertom Ficom. Z pohľadu rozvoja energetiky je kľúčové predovšetkým Ministerstvo hospodárstva (MH SR), ktoré podľa očakávania povedie Denisa Saková (Hlas-SD). Nahradila tak Petra Dovhuna, ktorý bol na čele MH SR v úradníckej vláde Ľudovíta Ódora od mája 2023.

Kabinet na svojom prvom zasadnutí vymenoval aj nových štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev. Štátnym tajomníkom MH SR zodpovedným za energetiku bol menovaný Kamil Šaško, expert strany Hlas-SD na ekonomiku a hospodárstvo. Štátnym tajomníkom pre oblasť podnikania a konkurencieschopnosti sa stal Vladimír Šimoňák, doterajší riaditeľ krízového manažmentu na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ešte predtým kabinet schválil odvolanie dovtedajších štátnych tajomníkov, Branislava Sušilu a Petra Šveca.

Kto sú noví štátni tajomníci rezortu hospodárstva?

Kamil Šaško je rodák z Popradu. V roku 2020 nastúpil na pozíciu regulačného experta v Národnej banke Slovenska (NBS), kde tento rok svoje pôsobenie ukončil a venoval sa primárne predvolebnej kampani z pozície straníckeho experta na ekonomiku a financie.

Šaško je členom predsedníctva Hlas -SD. Študoval biznis a manažment na Univerzite v Sussexe, neskôr aj investičné bankovníctvo na London School of Business and Finance. Svoju pracovnú kariéru naštartoval v roku 2013 v Tatra banke a neskôr na Ministerstve financií SR ako generálny štátny radca sekcie finančného trhu. V rokoch 2015 – 2020 pôsobil ako finančný atašé na Stálom zastúpení SR pri EÚ v Bruseli. V ďalších troch rokov prešiel v rámci tejto inštitúcie na pozíciu finančného radcu, kde pracoval až do roku 2020.

Kamil Šaško sa zúčastnil aj predvolebnej debaty platformy ENERGOKLUB. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať