Revolučné zmeny. Ministerstvo chystá transpozíciu smernice o OZE

6. 10. 2020

Nástup prosumerov, vytváranie energetických spoločenstiev alebo zavedenie transparentných systémov podpory zelenej elektriny. To je len krátky výpočet revolučných zmien, ktoré plánuje rezort hospodárstva pretaviť do národnej legislatívy v procese pripravovanej transpozície revidovanej európskej smernice o OZE. Odborná verejnosť sa doňho môže aktívne zapojiť už v prvopočiatkoch. 

Zdroj: EC - Audiovisual Service

Zimný energetický balíček EÚ zásadným spôsobom zmení tvár energetiky na Slovensku. Preberanie európskych predpisov v lete odštartovala novelizácia zákona o energetickej efektívnosti (321/2014). Ministerstvo hospodárstva (MH) SR momentálne pripravuje transpozíciu novej smernice Európskeho parlamentu a Rady o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov energie. Do tohto procesu sa môže už v počiatočnej fáze zapojiť aj odborná verejnosť, ktorú MH SR vyzýva, aby zasielala podnety na zmenu legislatívy a napomohla tak implementovať ustanovenia smernice do národnej legislatívy.  

SR je povinná transponovať smernicu do národného právneho poriadku do 1. júla 2021.

Štátny tajomník MH SR Karol Galek považuje podporu OZE v sektore elektriny, ale rovnako aj v oblasti vykurovania a chladenia, resp. v doprave, za dôležitý nástroj k dosiahnutiu nízkouhlíkového hospodárstva a splnenie klimatických cieľov. Nová európska legislatíva je impulzom pre ich udržateľný rozvoj a integráciu do elektrizačnej sústavy i systémov vykurovania a chladenia. Zároveň je príležitosťou pre minimalizáciu dopadov na koncové ceny elektriny najmä vďaka dôrazu na aukcie. Môže dokonca viesť k zníženiu cien energií vďaka podpore aktívnych odberateľov, samospotrebiteľov a energetických spoločenstiev.“ 

Hlavným cieľom novej európskej smernice prijatej v roku 2018 je zvýšiť do roku 2030 podiel energie z obnoviteľných zdrojov v EÚ na hrubej konečnej energetickej spotrebe na úroveň minimálne 32 %. Pokiaľ ide o národný príspevok Slovenska, vo svojom integrovanom národnom energetickom a klimatickom pláne si stanovilo podiel OZE na konečnej spotrebe energie v roku 2030 vo výške 19,2 %. Sektorové ciele boli stanovené na úrovni 27,3 % v odvetví výroby elektriny, 19 % v sektore výroby tepla a chladu a 14 % v doprave.

V hľadáčiku lepšia integrácia OZE 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať