Rekonštrukcia uzla Bystričany ide do finále. Aké investície plánuje SEPS?

9. 9. 2021

Prevádzkovateľ prenosovej sústavy má v pláne viacero investičných zámerov. Kľúčovým je prebiehajúca komplexná rekonštrukcia uzlovej oblasti Bystričany.

Zdroj: Freepik

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) má do roku 2032 ambíciu prevádzkovať všetky elektrické stanice v režime diaľkového riadenia. Pri rozvoji sústavy v najbližšej dekáde sa bude spoločnosť zameriavať na rozvoj 400 kilovoltových (kV) vedení. Postupný a riadený útlm prenosových vedení na napäťovej úrovni 220 kV však predstavuje finančne a technologicky náročný proces. Spoločnosť SEPS preto musí v najbližších rokoch v nevyhnutnom rozsahu vykonať viacero čiastočných rekonštrukcií svojich zariadení, ktorých cieľom je zabezpečiť ich prevádzkyschopnosť minimálne do roku 2025.

Rozvoj infraštruktúry môže ovplyvniť aj útlm globálnej ekonomiky v dôsledku pandémie. Prípadné nižšie tržby a zisk SEPS sa môže odzrkadliť vo výške plánovaných investícií.

Kľúčovou investíciou je rekonštrukcia uzlovej oblasti Bystričany. Aj tu sa do roku 2025 sa majú všetky rozvody na úrovni 220 kV nahradiť novými 400 kV vedeniami. Súčasťou investície je tiež komplexné prebudovanie stanice, na ktoré čerpá SEPS príspevok z medzinárodného fondu BIDSF, ktorý pre Slovensko vytvorila Európska komisia v súvislosti s predčasným ukončením prevádzky atómovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať