Rada EÚ: Inovatívne energetické technológie by sa mali viac využívať

19. 6. 2020

Krajiny EÚ by mali pri realizácii opatrení tzv. green dealu dbať na inovatívne energetické technológie. Podľa predbežného vyhodnotenia predložených energeticko-klimatických plánov by štáty kolektívne mali naplniť aktuálne schválené ciele pre OZE do roku 2030. Nedostatočné ambície pretrvávajú pri úsporách energie.

Zdroj: Freepik

Tento týždeň sa uskutočnilo video-stretnutie predstaviteľov vlád členských štátov EÚ zodpovedných za energetiku. Slovensko zastupoval štátny tajomník MH SR Karol Galek. Politici diskutovali o ekonomickej obnove po koronakríze a európskom ekologickom dohovore s dôrazom na inovatívne energetické riešenia.

„Kríza spôsobená ochorením COVID-19 ukázala, ako rýchlo môžu inovácie preniknúť do nášho každodenného života, keď je to nevyhnutné. Som presvedčený, že v energetickom sektore môžu inovatívne technologické riešenia v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, uskladňovania energie, inteligentných budov alebo elektromobility vyústiť v podobný zvrat a rozbehnúť naše hospodárstva a zároveň podporiť miestne podniky,“ uviedol po rokovaní Tomislav Ćorić, minister životného prostredia a energetiky Chorvátska, ktoré do konca júna predsedá Rade EÚ.

Od júla predsednícke kreslo preberie Nemecko, ktoré predstavilo svoj program v oblasti energetiky na druhý polrok 2020.

Chorvátsky minister na tlačovom brífingu upozornil, že dopady koronakrízy budú pravdepodobne pretrvávať až do roku 2021 a bez vhodnej politickej i finančnej podpory hrozí spomalenie energetickej transformácie. Obzvlášť v tejto súvislosti vyzdvihol sociálny aspekt pri odklone od uhlia.

Zástupcovia krajín EÚ sa zhodli na tom, že inovačné energetické technológie, ako sú napríklad inteligentné siete, vodík (najmä z OZE) a energia z obnoviteľných zdrojov na mori, ako aj na pevnine, budú mať veľký význam pre vytváranie pracovných miest, konkurencieschopnosť a dekarbonizáciu v Európe. Investície do renovácie budov budú zohrávať kľúčovú úlohu v rámci širšieho oživenia hospodárstva. Ministri v tejto súvislosti očakávajú stratégiu Európskej komisie (EK) pre vlnu renovácií.

Pokiaľ ide o technológie na integráciu inteligentných odvetví, najmä o vodíkovú technológiu, tiež očakávajú skoré predstavenie relevantných stratégií zo strany EK. Vodíková stratégia by mohla byť zverejnená už začiatkom júla. 

Národné energeticko-klimatické plány

Viacerí ministri uviedli, že veľká časť ďalších investičných potrieb súvisiacich s energetikou, klímou a dopravou sa už stanovila v národných integrovaných energetických a klimatických plánoch (NIEKP). Navrhli, aby sa niektoré z týchto energetických investícií mohli prednostne realizovať, čo by prispelo k oživeniu hospodárstva.

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simson informovala o priebehu hodnotení NIEKP. Nemecko svoj plán predložilo len pred pár dňami. Na Írsko sa vzhľadom na povolebnú situáciu a kreovanie vlády stále čaká, avšak Brusel dostal aspoň predbežné informácie.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať