Projekt využitia geotermálneho tepla v Košiciach vstupuje do ďalšej fázy

8. 12. 2022

Už v roku 2026 by vykurovanie pre približne štvrtinu obyvateľov mesta Košice mohla zabezpečovať geotermálna energia. Realizátori tohto zámeru, spoločnosti MH Teplárenský holding a Geoterm Košice rozbehli práce na príprave projektovej a inžinierskej dokumentácie teplovodu, ktorý prepojí vrty v Ďurkove s teplárňou. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

MH Teplárenský holding (MH TH) a spoločnosť Geoterm Košice podpísali začiatkom leta tohto roku zmluvu o dodávke a odbere horúcej vody z geotermálnych vrtov blízko Ďurkova.Po rokoch bez výraznejšieho progresu znamenala dohoda dôležitý posun z pohľadu budúcnosti projektu, od ktorého realizácie sa očakáva stabilizácia cien tepla pre odberateľov v Košiciach. Lokalita Ďurkov sa nachádza zhruba 15 kilometrov od metropoly východu, pričom teplota vody pri ústí vrtov má 135 stupňov Celzia ideálnych pre potreby vykurovania. 

V prvej fáze od roku 2026 sa predpokladá tepelný výkon na úrovni 30 MWt, pričom teplo má byť dopravené potrubím do prevádzky v Košiciach. Celkový potenciál geotermálnej energie v lokalite však predstavuje 100 MWt. Štátny holding MH TH, ktorý prevádzkuje košickú tepláreň, bude mať na starosti vybudovanie výmenníkovej stanice, ako aj 20 kilometrov dlhého privádzača tepla do Košíc. Firma Geoterm Košice ako výlučný vlastník vrtov v lokalite Ďurkov bude mať zase na starosti investičné projekty súvisiace s geotermálnymi vrtmi.

Čítajte ďalej:

  • ktorá firma sa stala víťazom obstarávania na projektové práce
  • hodnota zákazky a harmonogram spracovania dokumentácie
  • ďalší postup a možnosti financovania geotermálneho projektu

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať