Prezidentka si vybrala. Regulačná rada je v plnom počte

30. 4. 2021

Novým členom Regulačnej rady sa stane Andrej Ochotnický. S účinnosťou od prvého mája 2021 ho vymenovala do funkcie prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zdroj: Freepik

Regulačná rada bude môcť opäť fungovať v šesťčlennej zostave. Posledné voľné miesto v kontrolnom a odvolacom orgáne Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) obsadí Andrej Ochotnický. Rozhodla o tom prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá si vyberala z dvojice mien navrhnutých Ministerstvom hospodárstva SR a schválených vládou. Protikandidátom bol Ján Vančo. Šesťročné funkčné obdobie Andreja Ochotnického sa začína 1. mája 2021. 

Vo štvrtok (29. apríla 2021) mali oboch kandidátov vypočúvať členovia parlamentného hospodárskeho výboru. Tento bod bol napokon z programu rokovania výboru stiahnutý.

Kto je Andrej Ochotnický?

V rokoch 2012 až 2017 bol členom dozornej rady firmy ZSE Energia. V minulosti pôsobil aj vo finančnom sektore. Venuje sa podnikateľskej činnosti v realitnom a v stavebnom biznise a v energetike. V súčasnosti pôsobí v piatich firmách. Jedna z nich, 2HYDRO s.r.o., ktorej je konateľom, má v pláne postaviť dve malé vodné elektrárne na Ipli s inštalovaným výkonom 2x75 kW. Ďalšia jeho spoločnosť, 24h oil s.r.o., prevádzkuje samoobslužnú čerpaciu stanicu pohonných hmôt v Bratislave. V minulosti bol šéfom predstavenstva spoločnosti Eco Power a.s., (dnes v likvidácii), ktorá postavila kogeneračnú jednotku s inštalovaným výkonom 5 MW na spaľovanie zemného plynu. Projekt bol odpredaný strategickému investorovi. 

Regulačná rada pri ÚRSO bude kompletná, ale len nakrátko

Už v júni sa končí funkčné obdobie podpredsedovi Regulačnej rady Milanovi Krajčovičovi. Predsedom je Ján Ďuriš. Členmi sú tiež Juraj Doležal, Sylvia Beňová a Miroslav Dudlák, ktorý bol vymenovaný do funkcie v auguste minulého roka na návrh NR SR.

Troch členov Regulačnej rady vyberajú poslanci Národnej rady SR a ďalších troch navrhuje vláda. Do funkcie ich menuje prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ich zároveň odvoláva. 

Mohlo by vás zaujímať