Prepojenie slovenského trhu s elektrinou s krajinami EÚ vstupuje do ďalšej fázy

14. 6. 2019

Prepojenie denného trhu s elektrinou Slovenska a ďalších krajín zúčastnených v projekte, ktorý dostal názov „Interim Coupling“, by sa malo stihnúť uskutočniť v priebehu druhého kvartálu 2020. Graduálne dochádza aj k integrácii vnútrodenného trhu v Európe, kde však Slovensko stále o niečo zaostáva.

Zdroj: Freepik

Trh s elektrinou sa v EÚ postupne prepája už dlhé roky, priam desaťročia. Za hlavné výhody zjednotenia sa považujú najmä zvýšenie likvidity obchodovania a zvýšenie hospodárskej súťaže, uľahčenie operatívnych úloh plánovania (cezhraničnej) kapacity, lepšie využívanie výrobných kapacít a tiež kapacít sústav pri dodržaní technických a bezpečnostných štandardov, vyššia spoľahlivosť riadenia sústavy i transparentnejšia cenotvorba. Opakované predlžovanie termínov a veľký rozsah konzultácií a prijímanej legislatívy však potvrdzujú náročnosť jednotlivých krokov smerom k jednotnému európskemu trhu s elektrinou.

Už čoskoro by Slovensko a okolité štáty mali pokročiť pri prepájaní denných trhov. Realitou by sa mal postupne stať projekt Core Flow Based Market Coupling, ktorý bude založený na fyzikálnych tokoch. Kým k tomu dôjde, operátori prenosových sústav a organizátori trhu s elektrinou z regiónu 4 M MC, do ktorého patrí Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Rumunsko, sa púšťajú do dočasného projektu spoločne s Nemeckom, Rakúskom a Poľskom.
Zdroj: 50 Hertz, editácia - energoklub.sk
Projekt DE-AT-PL-4M MC známy tiež ako Interim coupling" umožní postupný prechod z explicitnej alokácie kapacít, ktorá je založená na koordinovanej čistej prenosovej kapacite (NTC), k implicitnej alokácii založenej na fyzikálnych tokoch.

Slovensko v tejto iniciatíve zastupujú spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) a spoločnosť OKTE. „Súčasné plány predpokladajú spustenie projektu „Interim Coupling” do prevádzky v druhom kvartáli 2020,“ uvádza sa v spoločnej tlačovej správe ku koncepcii riešenia projektu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať