Posledné kolo Zelenej domácnostiam trvalo 8 minút. Na OZE vydali 786 poukážok

27. 8. 2018

Minulý týždeň prebehlo posledné kolo pilotného projektu Zelená domácnostiam. SIEA v ňom pridelila poukážky za takmer 1,78 milióna eur. Pokračovanie pripravuje od budúceho roka.

Zdroj: Freepik

Takmer 800 domácností by si malo nainštalovať zariadenia na výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov energie vďaka posledným príspevkom, ktoré v tomto roku vydala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Celková hodnota vydaných poukážok v 27. kole je 1 778 798 eur.

Domácnosti v mimobratislavských regiónoch si rozdelili peniaze na 372 tepelných čerpadiel, 368 systémov so slnečnými kolektormi a 46 kotlov na biomasu. Kvôli obrovskému záujmu bolo posledné kolo uzatvorené už po 8 minútach od otvorenia.

Poukážky sú platné 3 mesiace, dovtedy musí byť zariadenie nainštalované a podaná žiadosť o preplatenie poukážky.

„Aktuálne majú domácnosti k dispozícii viac ako 3 000 poukážok. Časť zo zariadení je nutné nainštalovať v priebehu septembra, väčšinu najneskôr v novembri. Určite sa neoplatí inštalácie nechávať na poslednú chvíľu, pretože sú to posledné mesiace pilotného projektu. Pre úspešné preplatenie poukážok je dôležité, aby boli žiadosti o preplatenie podávané kompletne a včas,“ zdôraznil Stanislav Jurikovič zo SIEA.

Ak budú všetky aktuálne platné poukážky využité, ku koncu roka 2018 by malo byť z projektu Zelená domácnostiam podporených viac ako 18 600 inštalácií zariadení na využívanie OZE. Doteraz bolo v rámci projektu, ktorý je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia, preplatených 15 473 poukážok v celkovej hodnote viac ako 34 miliónov eur.

SIEA už pripravuje pokračovanie projektu Zelená domácnostiam tak, aby mohli byť poukážky vydávané od budúceho roka. Zámer nového projektu s celkovým rozpočtom 48 miliónov eur bol už schválený. Do roku 2023 by sa mohlo podporiť ďalších 25-tisíc inštalácií v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja. Hlavnou zmenou v systéme vydávania poukážok má byť zásobník žiadostí, aby mohli domácnosti žiadať o príspevok priebežne.

Mohlo by vás zaujímať