Poslanci doladili novely energetických zákonov

12. 6. 2024

Jarný balík zmien energetickej legislatívy ide do finále. Zmeny sa týkajú celkovo ôsmich zákonov, a to najmä vo vzťahu k posilneniu kompetencií ÚRSO a zvýšeniu ochrany odberateľov. Čo všetko sa ešte do jednotlivých zákonov dostalo?

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Parlament by mal už tento týždeň prerokovať a odobriť zmeny v siedmich zákonoch upravujúcich oblasť energetiky. Hlavné body sa týkajú posilnenia postavenia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý namiesto obchodnej inšpekcie preberie dozor nad dodržiavaním legislatívnych ustanovení. Zmeny čakajú odberateľov aj na vyúčtovacích faktúrach – majú byť prehľadnejšie, bez reklamných a nesúvisiacich informácií. Informovanie o kapacitách na pripojenie do sústavy zo strany distribútorov má byť ešte transparentnejšie.

Predtým, ako nové znenie zákonov poslanci odklepnú v druhom a treťom čítaní, návrhy noviel zákonodarcovia ešte doladili, a to na základe pozmeňujúcich doplnení v ústavnoprávnom a hospodárskom výbore. Účinnosť nových predpisov sa posúva z 1. júla na 1. august 2024.

Pribudol ôsmy zákon

Energetický legislatívny balík sa tento týždeň ešte rozrástol – pribudli úpravy v zákone o ochrane majetku v plynárenstve. Ten bol prijatý koncom roka 2018 na ochranu štátneho plynárenského podniku SPP pred exekúciami. Exekučná imunita sa po novom má vzťahovať na plyn nachádzajúci sa v prepravnej a distribučnej sieti, aby nehrozila exekúcia plynu v medzinárodnej preprave. Podobné kroky už prijali aj niektoré susedné krajiny. Exekučné pravidlá sa nebudú vzťahovať ani na osobitne významnú zmluvu o dodávke plynu, ktorá vznikla alebo vznikne do 31. 12. 2026. Táto zmluva je zadefinovaná ako kontrakt dodávateľa poslednej inštancie, teda SPP, ktorý objemom pokrýva viac než 50 % celkovej spotreby plynu na Slovensku.

Nedorobky

Rozsiahly poslanecký pozmeňovák reaguje na aktualizáciu zákonov o energetike a regulácii, ktoré priniesla zmena legislatívy schválená parlamentom v máji v skrátenom konaní a tiež na to, že ÚRSO sa stal ústredným orgánom štátnej správy. Na konania o rozkladoch sa nemá vzťahovať správny poriadok, ale postup podľa osobitného regulačného zákona.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať