PMÚ schválil predaj aktív zo skupiny Slovintegra francúzskej Veolii

4. 2. 2019

Protimonopolný úrad (PMÚ) odsúhlasil koncentráciu spočívajúcu v získaní priamej výlučnej kontroly podnikateľom Veolia Energia Slovensko nad viacerými firmami z portfólia Slovintegra vrátane paroplynovej elektrárne v Leviciach. Neobáva sa negatívnych dopadov ani v elektroenergetike, ani v teplárenstve. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Už pred mesiacom sme informovali o predaji levického paroplynu a ďalších podnikov do rúk skupiny Veolia. Minulý týždeň transakciu posvätil Protimonopolný úrad SR.

Veolia má na Slovensku rozmanitú činnosť v rámci energetických služieb. PMÚ pripustil, že v tomto prípade koncentrácie dochádza k horizontálnemu prekrytiu aktivít nadobúdateľa a niektorých nadobúdaných spoločností v oblasti výroby a veľkoobchodného predaja elektriny, ako aj v oblasti poskytovania podporných služieb a dodávky regulačnej elektriny pre prevádzkovateľa prenosovej sústavy SR. „Tieto prekrytia však nevzbudzujú súťažné obavy, keďže spoločné podiely účastníkov koncentrácie sú menšie ako 10 %, teda nedosahujú úroveň ovplyvnených trhov,“ uviedol.

Zároveň jestvuje možný vertikálny vzťah medzi ich aktivitami vzhľadom na ich aktivity v oblasti výroby a veľkoobchodného predaja elektriny, ako aj dodávkami elektriny malým, resp. veľkým priemyselným podnikom. Avšak „toto vertikálne prepojenie nevzbudzuje súťažné obavy z hľadiska obmedzenia prístupu k vstupom alebo obmedzenia prístupu k zákazníkom“.

Keďže v oblasti výroby a dodávky tepla je relevantný trh štandardne vymedzenými z priestorového hľadiska územím rozvodného potrubia, do ktorého je pripojený daný zdroj výroby tepla, PMÚ potvrdil, že skupina Veolia a nadobúdané spoločnosti „nepôsobia na rovnakých priestorových relevantných trhoch“. V slovenskom teplárenstve navyše pôsobí viacero štátnych teplární aj ďalších spoločností, pričom všetky pri cenotvorbe a štandardoch výroby, distribúcie a dodávok tepla podliehajú regulácii ÚRSO

„Predmetná koncentrácia nebude mať negatívny dopad na súťaž ani z pohľadu celoslovenského pôsobenia skupiny Veolia,“ uzavrel Protimonopolný úrad.

Mohlo by vás zaujímať