Plyn: Projekt IGB naberá dych. Zaistil si peniaze, výnimku aj surovinu

12. 11. 2018

Dlhodobo plánované nové potrubie medzi Gréckom a Bulharskom má stáť 240 miliónov eur a môže zmeniť plynárenské vzťahy na Balkáne. Projekt získal grant z EÚ, pôžičku z EIB a zelenú dostala aj štátna pomoc. Azerbajdžan sa už dohodol na dodávke miliardy kubických metrov plynu do Bulharska.

Zdroj: Freepik

Historický exkurz

Dejiny projektu interkonektora medzi Gréckom a Bulharskom (IGB) sa píšu už pekných pár rokov, avšak dlho bol len na papieri. Sústavy oboch krajín sú zatiaľ prepojené len jedným plynovodom medzi mestami Sidirokastron v Grécku a Kulata v Bulharsku na západe spoločnej hranice, pričom potrubie má maximálnu technickú kapacitu 109 GWh/deň.

Reálnym impulzom pre oživenie myšlienky výstavby nového interkonektora sa stalo zrušenie projektu South Stream, ktorým sa mal ruský plyn dostať popod Čierne more priamo do Bulharska.

Už v decembri 2015 Atény a Sofia podpísali dohodu o výstavbe s tým, že konštrukčné práce mali začať na jeseň 2016 a plynovod by sa spustil po roku 2018. Prípravy však trvajú dodnes.

Parametre

Nový plynovod by mal mať dĺžku 182 kilometrov. V prvej fáze by sa ním mohli prepravovať 3 miliardy metrov kubických plynu ročne, a to v smere z Grécka do Bulharska. Podľa aktuálneho harmonogramu by sa mal sprevádzkovať do konca roka 2021. V druhej fáze by sa jeho kapacita potenciálne zvýšila na 5 miliárd m3/ročne a umožnil by sa aj reverzný tok v smere do Grécka.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať