Plyn môžu predražiť dodatočné náklady. Bezpečnosť dodávok má svoju cenovku

3. 10. 2024

Plynári sa intenzívne venujú problému ukončenia tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu. Najväčší dodávateľ SPP upozorňuje na drahšiu prepravu aj náklady na skladovanie plynu. O pripravenosti na potenciálnu situáciu a možnostiach riešení debatovali na konferencii minulý týždeň.

Zdroj: sféra, a.s.

„Na nadchádzajúcu zimu sme pripravení ako nikdy predtým, a to aj napriek tranzitným rizikám, ktoré plynú z konfliktu na Ukrajine a ukončenia zmluvy o preprave plynu ku koncu tohto roka,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenský plynárenský priemysel (SPP) Vojtech Ferencz minulý týždeň na konferencii SPNZ. Slovenský plynárenský priemysel dodáva zemný plyn do takmer 1,2 milióna odberných miest. Vlani si firma udržala podiel 64,2 % na dodávke plynu všetkým kategóriám odberateľov.

Ku koncu roka vyprší kontakt o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu. Kyjev ho odmieta predĺžiť. Šéf SPP potvrdil, že dodávky ruského plynu z východu sú pre odberateľov na Slovensku cenovo najvýhodnejšie, preto intenzívne hľadajú riešenie, ako túto prepravnú trasu zachovať. Okrem slovenského trhu je prostredníctvom tejto trasy stále zásobované aj Rakúsko a Taliansko.

Jednou z možností, o ktorej sa na odbornej konferencii diskutovalo, bola inšpirácia z oblasti prepravy ropy. Skupina MOL, ktorej súčasťou je aj rafinéria SLOVNAFT, v auguste prestala dostávať ropu od ruského Lukoilu, po tom čo Ukrajina zaviedla sankcie na jej tranzit pre vybraných shipperov. Po pár týždňoch sa situácia vyriešila tým, že na rusko-ukrajinskej hranici túto surovinu preberá priamo MOL, ktorý zároveň znáša riziká tranzitu.

V prípade prepravy plynu sa diskutuje o tom, že na rusko-ukrajinskej hranici by surovinu prebralo konzorcium európskych obchodníkov, resp. azerbajdžanská štátna spoločnosť SOCAR. Na ukrajinsko-slovenskej hranici by mohla plyn odovzdať naspäť Gazpromu a ruská spoločnosť by naďalej obsluhovala európskych zákazníkov. Uvedená možnosť bola predmetom tohtoročných rokovaní slovenských vládnych predstaviteľov v azerbajdžanskom Baku, na ktorých sa zúčastnil aj šéf SPP.

Príprava na všetky situácie

V prípade, že sa nepodarí zachovať tranzit po 1. 1. 2025, najväčší dodávateľ plynu je podľa zástupcov SPP pripravený. „Máme diverzifikačné kontrakty s renomovanými spoločnosťami, zabezpečili sme prepravnú kapacitu zo západu a v zásobníkoch plynu na Slovensku sme uskladnili rekordné množstvá plynu,“ ubezpečil Ferencz. Zároveň ale upozornil, že bezpečnosť dodávok má svoju cenovku. „S jej zabezpečením a prepravou na Slovensko sú v prípade ukončenia prepravy plynu z Ukrajiny spojené dodatočné náklady súvisiace s inými tranzitnými trasami alebo náklady spojené so skladovaním plynu,“ dodal.

Podľa interných výpočtov spoločnosti by sa náklady navyše mohli pohybovať na úrovni 140 – 150 miliónov eur. Pripravenosť spoločnosti na akýkoľvek výpadok na konferencii priblížil riaditeľ divízie obchodu SPP Michal Ľalík. Taktiež doplnil detaily k cenám prepravy plynu pri využití jednotlivých vstupných bodov.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať