Plán obnovy: Rezort hospodárstva sa zasekol pri obnove verejných budov a zelenej doprave

26. 6. 2024

Zatiaľ čo pri rozvoji obnoviteľných zdrojov energie a energetickej infraštruktúry rezort hospodárstva napreduje, niektoré reformy, výstavba nabíjačiek pre elektromobily a tiež rýchle renovácie verejných budov meškajú. Financovanie obnovy budov z Plánu obnovy nabralo sklz aj na rezortoch dopravy a životného prostredia. Envirorezort musí zabrať aj pri ďalších opatreniach ovplyvňujúcich sektor energetiky.
Zdroj: Freepik

Rada EÚ pred takmer troma rokmi odobrila slovenský plán obnovy. O dva roky neskôr bola schválená jeho revízia, ktorá súvisela s krátením celkového rozpočtu a doplnením novej kapitoly. Na takzvanú zelenú ekonomiku a REPowerEU, teda na reformy a investície do energetiky, obnovy budov, udržateľnej dopravy, ochrany prírody či dekarbonizácie priemyslu, je dnes alokovaná celková suma prekračujúca 2,5 miliardy eur.

Za plnenie zelených opatrení je zodpovedná najmä trojica rezortov – hospodárstvo, doprava a životné prostredie. Pravidelné hodnotenie pokroku pri implementácii kritických opatrení, ktoré sa predkladá na rokovanie vlády, ukazuje doterajšie úspechy i riziká, ktoré môžu v budúcnosti viesť až k finančným sankciám.

Ministerstvo hospodárstva

Zdá sa, že takzvaný komponent 1, ktorého vykonávateľom je ministerstvo hospodárstva, smeruje k naplneniu stanovených cieľov. Po prijatí dohodnutých legislatívnych zmien sa podarilo vyhlásiť všetky plánované výzvy. Poslednú, zameranú na výstavbu elektrolyzérov na výrobu zeleného vodíka, sa po dlhšom meškaní podarilo vyhlásiť koncom mája. Otvorená je do 30. júla 2024.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať