Penetrácia OZE v domácnostiach si vyžiada miliónové investície do distribučnej infraštruktúry

18. 9. 2024

S pokračujúcim nárastom využívania zelených zdrojov energie v domácnostiach a postupnou zmenou správania sa odberateľov sú spojené aj zvýšenie investície distribučných firiem. Redizajn existujúcej infraštruktúry pre integráciu OZE pre rodinné domy si vyžiada v nadchádzajúcej dekáde kumulatívne 800 miliónov eur, odhadujú Západoslovenská distribučná a Východoslovenská distribučná.

Zdroj: Freepik

Prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav budú musieť pri očakávanom rozvoji udržateľnej energetiky na Slovensku niekoľkonásobne zvýšiť investície do posilnenia svojej infraštruktúry. V ostatných rokoch cítiť najmä zvýšený záujem odberateľov o pripájanie OZE. 

Malé zdroje, zariadenia s inštalovaným výkonom do 10,8 kW, sú primárne určené pre domácnosti, ktoré sa chcú stať čiastočne sebestačné a znížiť si svoje účty za elektrinu. Ich atraktivitu zvyšuje fakt, že zákazníci neplatia poplatok za pripojenie a za prístup do sústavy.

Lokálne zdroje môžu mať zase viacero benefitov pre podnikateľov, Hoci tento typ zdroja nemá nárok na doplatok, na vyrobenú zelenú elektrinu, ktorá sa spotrebuje vo vlastnom odbernom mieste, sa neuplatňuje tarifa TPS, najviac však rozsahu 1000 MWh elektriny ročne.

Čítajte ďalej:

  • desaťnásobný nárast: vývoj pripájania zdrojov na západe a východe Slovenska
  • ako transformácia sektora zvyšuje tlak na spoľahlivosť a dostupnosť elektriny 
  • prečo rozmach malých a lokálnych zdrojov predstavuje úspešný príbeh 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať