Paroplyn v Malženiciach takmer rok nevyrábal elektrinu kvôli poruche

9. 6. 2023

Technické problémy spôsobili, že paroplynový cyklus v Malženiciach minulý rok nedokázal ekonomicky profitovať z turbulentnej situácie na energetickom trhu v Európe. Po takmer jeden rok trvajúcej odstávke spôsobenej poruchou generátora došlo k obnoveniu výroby elektriny až začiatkom februára tohto roka.

Zdroj: Freepik

Skupina ZSE má okrem dvoch malých elektrární vo svojom portfóliu aj paroplynovú elektráreň blízko obce Malženice s inštalovaným výkonom 430 MW, ktorú prevádzkuje dcérska spoločnosť ZSE Elektrárne. Malženický paroplyn má za sebou zaujímavý príbeh.

Ohlásený ako najväčšia súkromná investícia v slovenskej energetike v poslednej dekáde bol spustený do prevádzky v roku 2011. O dva roky neskôr sa jeho vlastník rozhodol, že kvôli situácii trhu bude elektráreň zakonzervovaná. Súčasťou zdroja sú aj dieselagregáty (10,4 MW), ktoré fungovali a poskytovali podporné služby pre prevádzkovateľa prenosovej sústavy SEPS aj počas 5 rokov, kedy bola hlavná časť elektrárne v konzervačnom režime. Do komerčnej prevádzky sa zdroj vrátil až v roku 2018, keď to umožnili podmienky na trhu.

V roku 2022 ďalej eskalovala kríza na energetických trhoch, ktorú umocnila ruské agresia a vojenský konflikt na Ukrajine. Nárast cien zemného plynu vyhnal na historické maximá aj ceny elektriny. Produkty s dodávkou elektriny na rok 2023 sa dlhodobo pohybovali na niekoľko sto eurovej úrovni za MWh,  krátkodobo dokonca dosiahli úroveň 1000 EUR/MWh.

Takéto fundamenty by za normálnych okolností boli pre biznis model Malženíc príležitosťou, napokon z nich ale elektráreň neprofitovala kvôli neočakávaným technickým problémom. 

Vo februári 2022 mala prebehnúť plánovaná generálna oprava paroplynovej elektrárne. Hoci pôvodne mala trvať do apríla , výroba elektriny bola prerušená takmer rok. Prevádzku elektrárne sa nepodarilo obnoviť z dôvodu poškodenia a následnej odstávky generátora.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať