Paroplyn v Malženiciach má za sebou rekordný rok, no budúcnosť je neistá

10. 8. 2022

Paroplynový cyklus v Malženiciach dosiahol v minulom roku svoj historicky najvyšší zisk na úrovni 37,6 mil. eur. Elektráreň stále profitovala z rozdielu medzi predajnou cenou elektriny, cenou plynu a emisných kvót. Vyhliadky sú ale otázne. 

Zdroj: Freepik

Situácia paroplynových zdrojov v Európe je aktuálne komplikovaná. Dôvodom je vysoká cena plynu na veľkoobchodných trhoch, v dôsledku čoho klesá využitie elektrární spaľujúcich toto fosílne palivo. Obmedzovanie prevádzky paroplynových cyklov je preto realitou v mnohých krajinách. Do hry sa naopak vracajú uhoľné zdroje, ktorých produkcia elektriny sa zvyšuje.  

Skupina ZSE má vo svojom portfóliu na Slovensku aj paroplynovú elektráreň pri obci Malženice s inštalovaným výkonom 430 MW, ktorú prevádzkuje dcérska spoločnosť ZSE Elektrárne. Malženický paroplyn bol spustený v roku 2011, ale už o dva roky neskôr sa kvôli situácii trhu zakonzervoval. Súčasťou elektrárne sú taktiež dieselagregáty (10,4 MW), ktoré fungovali a poskytovali podporné služby aj počas piatich rokov, kedy bola kľúčová časť elektrárne zakonzervovaná. Do komerčnej prevádzky sa flexibilný zdroj vrátil v roku 2018, kedy dokázal zužitkovať priaznivé podmienky na trhu, najmä nízke ceny zemného plynu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať