Parlament schválil otvorenejšiu cenovú reguláciu. Nad rámec pôvodného návrhu

10. 7. 2020

Povinné zverejňovanie podkladov v rámci mnohých cenových konaní ÚRSO sa bude od septembra týkať širokej škály činností tzv. prirodzených monopolov, ale tiež výrobcov z OZE a kogeneráciou.

Zdroj: Národná rada SR

Poslanci NR SR odsúhlasili zákon s vyše 100 opatreniami na zlepšenie podnikateľského prostredia s dôrazom na odstránenie byrokratických bariér. S cieľom zvýšiť transparentnosť už bude musieť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zverejňovať nielen cenové rozhodnutia, ale aj návrh ceny, návrh na zmenu ceny, odvolanie a všetky zmeny a doplnenia podané v cenovom konaní a tiež vlastné podklady, ak na ich základe určí cenu.

Návrh zmeny zákona o regulácii, ktorú pripravilo ministerstvo hospodárstva, pôvodne počítal s tým, že zverejňovanie sa bude týkať prenosu a regionálnej distribúcie elektriny; prepravy a distribúcie plynu; výroby, distribúcie a dodávky tepla a tiež veľkej časti aktivít vo vodárenstve a verejnej kanalizácii; výroby elektriny z domáceho uhlia vo všeobecnom hospodárstvom záujme; poskytovania podporných a systémových služieb; činnosti OKTE; dodávky poslednej inštancie; výkupcu elektriny i konaní o tarife za prevádzkovanie systému.

Dotovaní výrobcovia aj miestne distribučky

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať