Otrasy na trhu pokračujú. Problémy majú aj obchodníci s elektrinou

6. 10. 2021

Na riskantnú obchodnú stratégiu doplácajú na Slovensku nielen dodávatelia energií. Vlna extrémneho zdražovania na spotových trhoch sa pravdepodobne stala osudnou aj pre obchodníka s elektrinou, spoločnosť LE Trading.

Zdroj: Freepik

Viacerí dodávatelia energií na Slovensku sa v posledných týždňoch ocitli vo finančných problémoch. Pre niektorých sú dôsledky fatálne a koniec na trhu je pre nich jediným riešením. Pre iných hráčov ide o zásadnú previerku risk manažmentu a ich budúcnosť je otázna. Po tom, čo firma Slovakia Energy minulý týždeň ohlásila odchod zo slovenského trhu, sa v úzkych ocitol aj alternatívny dodávateľ CYEB, ktorý stratil spôsobilosť dodávať plyn k 30. septembru 2021.

Odberateľom CYEB dočasne zabezpečí dodávku plynu dodávateľ poslednej inštancie (DPI), ktorým je podľa zákona o energetike štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Bývalí zákazníci CYEB majú podľa zákona tri mesiace, aby si vybrali nového dodávateľa.

CYEB patrí k menším hráčom na trhu s dodávkou plynu. Firma sa zameriavala najmä na segment veľkoodberateľov, ktorých ročná spotreba predstavuje 50.000 kubíkov plynu. K najväčším zákazníkom patrili subjekty z automobilového priemyslu. Vo svojom portfóliu mal 599 odberných miest s kumulatívnou ročnou spotrebou na úrovni zhruba 131 GWh.

Martin Ondko: V problémoch sú tí, ktorí nenakupujú systémovo

Miera rizika z pohľadu dodávateľa závisí od obchodnej stratégie pri nákupe energií. „V problémoch sú tí, ktorí nenakupujú systémovo, to znamená vopred v dostatočnom predstihu,“ uviedol pre portál energoklub.sk Martin Ondko, predseda predstavenstva spoločnosti Magna Energia, ktorá patrí k alternatívnym dodávateľom a razí konzervatívny prístup. „Dopredu si zabezpečíme aspoň 90 až 95 % toho čo potrebujeme, potom časť dokupujeme a časť aj predávame. Aj toto pri súčasných cenách je nepríjemné,“ pripustil.

Zvyšné objemy alternatívny hráč nakupuje na spotovom trhu. „Krátkodobý trh slúži na vyrovnávanie pozícií podľa aktuálnych predikcií spotreby a predchádzanie odchýlkam.“

Ďalší alternatívny dodávateľ, Energie 2 pracuje s tzv. back to back pozíciami a to nielen na slovenskom trhu. „Spotové trhy sa využívajú pri produktoch zákazníkov, ktorí majú záujem o postupný nákup energií, ale naša rada rada bola vždy fixovať cenu a nenechávať si otvorené pozície. Preto takýchto kontraktov máme minimum a z toho sa odvíja aj naša nákupná stratégia," uviedol pre energoklub.sk Eduard Chudovský, obchodný riaditeľ spoločnosti.

Finančné problémy hlásia aj obchodníci s elektrinou

Ťažkosti súvisiace a s aktuálnym vývojom neobišli ani obchodníka s elektrinou LE Trading.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať