Opozícia sa nevzdáva. Teplárenské nevoľníctvo je opäť témou

14. 11. 2019

Poslanci opozície predkladajú na záverečnú schôdzu parlamentu v tomto volebnom období ďalšiu novelu zákona o teple. Jej cieľom je odblokovať možnosť postaviť si vlastnú kotolňu a odpojiť sa od diaľkového vykurovania. Argumentujú pritom aj stanoviskom vlády v prebiehajúcom konaní na Ústavnom súde SR.

Zdroj: Freepik

V roku 2014 prešiel novelizáciou zákon o tepelnej energetike. Právna úprava, ktorá priniesla veľkým teplárňam v systémoch CZT „právo veta“ pri výstavbe malých kotolní, sa odvtedy stala tŕňom v oku časti opozície. Po viacerých neúspešných pokusoch o novelizáciu prichádza skupina desiatich poslancov s ďalším návrhom, o ktorom sa bude rokovať na najbližšej a zároveň poslednej schôdzi v aktuálnom volebnom období.

Súčasné znenie zákona podľa predkladateľov zabetónovalo monopolné postavenie prevádzkovateľov systémov CZT na danom území. V rámci stavebného konania získali postavenie dotknutého orgánu, ktorého stanovisko je záväzné. Prax podľa opozície ukazuje, že toto právo sa zneužíva. Odberatelia, predovšetkým bytové domy, ktoré si chcú zriadiť vlastnú kotolňu, sú podľa nich v nevoľníckom postavení vo vzťahu k teplárňam.

Zákon o teple momentálne riešia aj ústavní sudcovia. Aj v tomto prípade na podnet opozície, podľa ktorej je zákon v rozpore s ústavným právom na podnikanie. Navyše, výsledok stavebného konania závisí od rozhodnutia prevádzkovateľa CZT, ktorý má v ňom svoj vlastný ekonomický záujem.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať