OKTE: V piatej aukcii záruk pôvodu elektriny sa zobchodovalo 447 GWh

5. 11. 2021

V piatom pokračovaní elektronickej aukcie záruk pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET, ktorú zorganizovala spoločnosť OKTE, sa zobchodovalo vyše 447 GWh, čo je takmer 90 % z ponúkaného objemu. Výnos z aukcie sa použije na zníženie TPS. 
Zdroj: Freepik

Spoločnosť OKTE vo štvrtok (4. novembra 2021) zrealizovala v systéme XMtrade®/ZPE v poradí piatu aukciu záruk elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny (VÚ KVET). Do aukcie vstúpili záruky zo solárnych a vodných zdrojov v celkovom objeme 497,677 GWh, z ktorého bolo predaných 447,436 GWh.

Popularita záruk z pohľadu dodávateľov je okrem záujmu odberateľov a marketingového potenciálu v tom, že si na "zelenú elektrinu" môžu uplatniť zľavu na spotrebnej dani.

O vystavenie záruk pôvodu môže požiadať iba ten výrobca elektriny, ktorý nie je poberateľom podpory vo forme doplatku. Následne je oprávnený prevádzať svoje záruky na dodávateľa, ktorý s nimi môže ďalej voľne obchodovať, prípadne si ich uplatniť v prospech odberateľov. 

Aukcie sa môžu zúčastniť nielen domáce, ale aj zahraničné subjekty. Podmienkou prístupu do informačného systému je zmluva s OKTE o činnostiach spojených s vydávaním a použitím záruk v rámci európskej asociácie vydavateľov záruk pôvodu elektriny (AIB). 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať