Nové vedenie aj batériové úložisko. Do zoznamu prioritných projektov EÚ sa chcú dostať SEPS, ZSE a Eustream

15. 1. 2021

Plánované cezhraničné prenosové vedenie medzi Slovenskom a Českom sa uchádza o zaradenie do zoznamu prioritných európskych projektov. V zozname kandidátov je aj spoločnosť ZSE Energia s projektom energetického úložiska v strednej Európe. V plynárenskej verzii figuruje viacero projektov Eustream.

Zdroj: Freepik

Európska komisia (EK) odštartovala nový konzultačný proces k v poradí piatemu zoznamu projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti elektroenergetiky a plynárenstva. Možnosť vyjadriť sa k projektovým zámerom má aj odborná verejnosť do 8. apríla 2021. Zámerom dvanásťtýždňovej konzultácie je zhodnotiť, ako kandidátske projekty prispejú k integrácii trhov, udržateľnosti, bezpečnosti dodávok a konkurencieschopnosti na trhu s energiami v EÚ. Výslednú selekciu projektov pre piaty zoznam PCI plánuje EK uzavrieť do konca roka 2021.

Zoznam projektov PCI sa aktualizuje každé dva roky. Projekty, ktoré sa stanú jeho súčasťou, môžu získať výhody v rámci viacerých povoľovacích alebo administratívnych procesov. Najatraktívnejším benefitom pre investorov je možnosť čerpať finančné prostriedky z európskych zdrojov, špeciálne Nástroja na prepájanie Európy (CEF Energy), z ktorého bol podporený aj projekt výstavby dvojice cezhraničných vedení SEPS s maďarským MAVIR. 

Nový zoznam PCI obsahuje celkovo 85 kandidátskych projektov v elektroenergetike, z toho 62 v oblasti prenosu a ďalších 23 v sektore skladovania. O štatút prioritného projektu EÚ sa uchádzajú aj spoločnosti SEPS a ČEPS so zámerom výstavby novej cezhraničnej linky Otrokovice - Ladce na napäťovej úrovni 400 kV, ktorá má prispieť k posilneniu česko-slovenského hraničného profilu. Novinkou v zozname je projekt spoločnosti ZSE Energia, ktorá chce postaviť veľké energetické úložisko v strednej Európe. Do plynárenskej sekcie piateho zoznamu PCI, v ktorej je 77 kandidátov, sa usiluje kvalifikovať aj firma Eustream.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať