NAFTA už nebude ťažiť plyn. Aktivity presunie do „vnučky“

14. 10. 2024

Koncom tohto roka sa v slovenskom plynárenstve zavŕši proces unbundlingu. Ťažbu ropy a plynu nebude vykonávať NAFTA, ale novovzniknutá spoločnosť.
Zdroj: EPH

K 31. decembru 2024 má skončiť dohoda o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu. Tejto téme, ktorá hýbe odvetvím energetiky, sme sa bližšie venovali v samostatnom článku a z veľkej časti jej bude venovaný aj pripravovaný rozhovor s výkonným riaditeľom Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richardom Kvasňovským. V rovnako termíne sa však v našom plynárenstve zavŕši aj proces unbundlingu. Vyprší totiž výnimka z povinností prevádzkovateľa zásobníka zemného plynu, ktorá umožňovala koexistenciu činností skladovania plynu a jeho ťažby, resp. výroby, v rámci jednej firmy.

Spoločnosť NAFTA, a.s., dnes vykonáva dve hlavné aktivity – podzemné skladovanie plynu a prieskum a ťažbu uhľovodíkov. Rozbehnuté má aj viaceré inovatívne projekty v oblasti skladovania vodíka a rozvoja obnoviteľných zdrojov energie, ako aj v oblasti využitia vrtov na produkciu geotermálnej energie.

Ťažia doma aj za hranicami

Prieskum a ťažbu NAFTA aktívne vykonáva v štyroch európskych krajinách. Generálny riaditeľ spoločnosti Martin Bartošovič na nedávnej konferencii SPNZ uviedol, že zatiaľ najúspešnejší projekt je v Maďarsku, kde zo 16 zrealizovaných vrtov bolo až 10 pozitívnych. Vyzdvihol proinvestorský prístup štátu a jednotlivých úradov a flexibilné schvaľovanie projektov. Ďalej pôsobia na Ukrajine, kde však situáciu komplikuje vojna, a v Nemecku, kde sa momentálne realizuje vrt až do hĺbky 5 kilometrov.

Na Slovensku prebieha hlavne doťažovanie vrtov na Záhorí a na východnom Slovensku. V roku 2023 domáca ťažba plynu tesne prekročila úroveň 50 miliónov metrov kubických. Po dlhoročných prieťahoch zo strany aktivistov sa budúci rok predpokladá nové vŕtanie v lokalite Trnava. V krátkodobom horizonte by sa tak domáca ťažba mohla dostať z 1 % až na 10 % ročnej spotreby zemného plynu.

Výnimka

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať