Na Slovensku vznikne recyklačné centrum pre batérie do elektroáut

24. 3. 2021

Priamo v závode vo Voderadoch bude okrem výroby lítium-iónových batérií pre elektromobily prebiehať aj ich recyklácia. Spoločnosť Inobat založila novú divíziu.
Zdroj: Freepik

Výstavba závodu spoločnosti InoBat Auto na produkciu batérií pre elektrické autá vo Voderadoch blízko Trnavy je v plnom prúde. Úrady v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) už minulý rok odobrili zámer investora, ktorý chce v tamojšom priemyselnom areáli rozbehnúť výskumno-výrobné centrum na lítium-iónové batérie s ročnou kapacitou produkcie 100 MWh. Firma už predtým avizovala, že sa nechce zamerať iba na vývoj a produkciu, ale zámerom je zastrešovať všetky fázy života batérií. Zámer recyklovať batérie naznačovalo už vlaňajšie memorandum o porozumení so spoločnosťou Primobius.

Zavŕšenie udržateľného batériového reťazca zosobňuje založenie divízie InoBat Recycling. 

Projekt rozdelený na dve fázy

Projekt recyklácie bude realizovaný v dvoch fázach. V tomto roku sa začne s budovaním linky na fyzickú šrotáciu batérií, ktoré bude po ukončení ich životnosti sťahovať z trhu a opätovne recyklovať. „V skratke: vybité batérie sa rozoberú na moduly, vložia sa do šrotovacej linky, rozdrvia sa na čiastočky veľkosti piesku a prechádzajú do fázy sušenia, kde sa v plynotesnej komore oddelí čierna hmota od nežiaducich častíc. Nebezpečenstvo požiaru a výbuchu je ale eliminované, spĺňa emisné požiadavky a upravený plyn chceme v InoBat-e ďalej využívať aj na tvorbu tepla pre fabriku,“ vysvetľuje Marta Tomišová, výkonná riaditeľka Inobat Recycling. 

Do dvoch rokoch by mala vzniknúť aj hydrometalurgická linka, kde sa bude spracovávať čierny prach. Výsledkom by malo byť spätné získavanie kovov až na úrovni 95 %, zníženie výrobných nákladov o 35 % a redukcia produkcia oxidu uhličitého (CO2) o 20 % ročne.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať