Na južnom Slovensku by mohol vyrásť veterný park

7. 7. 2021

Investor plánuje vybudovať v okrese Nové Zámky veterný park pozostávajúci zo siedmich turbín. Ich ročná kumulatívna výroba elektriny by mala presiahnuť 100-tisíc megawatthodín. Spustenie do prevádzky sa očakáva najskôr v roku 2026.

Zdroj: Freepik

Hoci Slovensko ťahá v štatistikách vo využívaní veternej energie v Európe dlhodobo za kratší koniec, aktivita investorov v posledných mesiacoch naznačuje, že situácia sa v ďalších rokoch môže zmeniť. Spoločnosť Green Energy Holding najnovšie plánuje postaviť veterný park v katastri obce Rúbaň, ktorá je vzdialená 21 kilometrov juhovýchodne od okresného mesta Nové Zámky. Naprojektovaný veterný park bude tvoriť sedem samostatných veterných turbín, ktorých spoločný inštalovaný výkon sa má pohybovať v rozmedzí od 35 MW do 49 MW.

So začiatkom prevádzky súkromný investor predbežne počíta v roku 2026. Spusteniu výroby elektriny bude predchádzať povoľovací proces a 18 mesiacov trvajúca výstavba vrátane prispôsobenia areálu. Technické podrobnosti turbín nie sú vopred určené, závisieť budú od konkrétneho dodávateľa, ktorý sa stane víťazom výberového konania. V zámere, ktorý bol predložený úradom v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA), sa preto nateraz uvažuje iba v určitom rozsahu výkonových a rozmerových parametrov.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať