Na doplatkoch pre OZE a kogeneračky sa vyplatilo päťnásobne viac peňazí

2. 7. 2024

Podiel OZE na spotrebe aj výrobe elektriny u nás v roku 2023 značne stúpol. Regulačný úrad ÚRSO informoval o výške doplatkov, ktoré boli vlani producentom dotovanej elektriny vyplatené. Celková suma medziročne stúpla päťnásobne.

Zdroj: Freepik

Podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na celkovej spotrebe elektriny na Slovensku v minulom roku prekročil 31 percent, vyplýva z údajov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Na celkovej výrobe elektriny sa obnoviteľné zdroje podieľali takmer 27,6 percentami. Ide o najvyššie úrovne podielu OZE, ktoré dosiaľ regulátor zaznamenal.
Zdroj: údaje ÚRSO

Vysokú výrobu vďaka nadpriemerným zrážkam vlani zaznamenali vodné elektrárne, produkciu zvýšili aj bioplynky. K rastu podielu prispieva aj inštalácia malých a lokálnych fotovoltických zdrojov, ktoré sa prioritne využívajú na pokrytie vlastných potrieb vo firmách a domácnostiach.

Spoločnosť SEPS informovala, že od apríla 2021, kedy uvoľnila stop stav pre pripájanie zdrojov, sa do sústavy pripojili fotovoltiky s inštalovaným výkonom približne 400 MW, z toho až 392 MW boli malé a lokálne zdroje.

Keď lacnie elektrina, doplatok sa predražuje

Regulačný úrad tiež koncom júna zverejnil zoznam výrobcov elektriny s právom na podporu formou doplatku, skutočné množstvo vyrobenej elektriny z OZE a VÚ KVET, na ktoré sa vzťahuje podpora doplatkom (alebo príplatkom) za predchádzajúci kalendárny rok a predpoklad na aktuálny kalendárny rok.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať