Ministri krajín EÚ diskutovali o geotermálnej energii aj rozvoji sústavy

18. 7. 2024

Význam geotermálnej energie, neaktualizované energeticko-klimatické plány, zdĺhavé povoľovacie procesy a modernizácia elektrizačnej sústavy. O týchto hlavných témach diskutovali v Budapešti zástupcovia členských štátov Únie.

Zdroj: European Union

V Budapešti sa tento týždeň stretli ministri zodpovední za oblasť energetiky, aby na neformálnej úrovni prerokovali hneď niekoľko aktuálnych ale tiež dlhodobých strategických tém. Maďarsko prebralo predsedníctvo v Rade EÚ počas druhého polroka 2024.

Maďarský minister pre energetiku Csaba Lantos, ktorý stretnutie viedol upozornil, že na ozelenenie energetiky je potrebné stanovovať si realistické ciele. „Kde je to možné, potrebujeme minimalizovať nepotrebné administratívne prekážky, keďže významne bránia Európe opätovne získať konkurencieschopnosť,“ uviedol. „Za kľúčové považuje posilnenie energetickej suverenity a bezpečnosti, zaistenie dostupných cien energií a zvýšenie flexibility trhov s energiou.

Prvým bodom programu diskusie bola geotermálna energie. Jej rozvoj si Budapešť zvolila ako jednu z priorít svojho predsedníctva. Poukázala na to, že ide o lokálne dostupný obnoviteľný zdroj energie, ktorý má veľký potenciál pri vykurovaní a chladení aj pri výrobe elektriny, poskytuje energiu v základnom pásme. Je stabilná, možno ju skladovať aj využívať na poskytovanie flexibility a tiež na ťažbu a spracovanie strategických nerastných surovín ako napríklad lítium. Viacerí účastníci stretnutia podčiarkli potrebu zlepšenia dostupnosti geologických dát a uľahčenia prístupu investorov k digitalizovaným a harmonizovaným databázam.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková, ktorá zastupovala Slovensko, uviedla, že spolu s viacerými ministrami apelovali na Európsku komisiu, aby vytvorila efektívnejší rámec pre vyššiu finančnú podporu projektov geotermálnej energie. „Prieskumné vrty sú veľmi drahé a iba 50 % z týchto prieskumných vrtov sú úspešné. Vyvinieme maximálne úsilie na to, aby tento prístup EK prehodnotila a v budúcnosti by sme mohli očakávať väčšie financie, ktoré vieme alokovať do týchto projektov,“ uviedla na sociálnej sieti.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať