MH SR: V roku 2022 sa môžu pripojiť nové zelené zdroje s výkonom 95 MW

28. 6. 2021

Budúci rok bude možné pripojiť do sústavy 25 MW obnoviteľných zdrojov a ďalších 11 MW kogeneračných elektrární s právom na podporu. Na pripájanie lokálnych zdrojov je vyčlenených celkom 59 MW. Rezort hospodárstva zároveň po prvý raz samostatne vyčlenil inštalovaný výkon určený pre miestne distribučné sústavy.

Zdroj: Freepik

Ministerstvo hospodárstva (MH SR) každoročne, najneskôr do 30. júna 2021, zverejňuje maximálny objem inštalovaného výkonu, ktorý je možné v ďalšom roku pripojiť do sústavy pre nové zariadenia na výrobu elektriny z OZE a VÚ KVET s nárokom na podporu doplatkom, rovnako aj pre nedotované lokálne zdroje. Pre rok 2022 predstavuje celkový limit, ktorý určilo MH SR, kumulatívne 95 MW. Vôbec po prvýkrát stanovil rezort voľný výkon nielen pre regionálne distribučné sústavy, ale samostatne aj pre miestne distribučné sústavy (MDS).

„Objem určeného inštalovaného výkonu pre rok 2022 je podstatne vyšší ako predchádzajúce roky, a to spolu až 95 MW,“ zdôraznil štátny tajomník rezortu Karol Galek. Vlani určilo MH SR kapacitu nových zdrojov, ktoré sa môžu v tomto roku do siete pripojiť, hranicou 55 MW.

Nedotované lokálne zdroje hrajú prím

MH SR sa opäť prihlásilo k podpore lokálnych zdrojov, pre ktoré je vyčlenených celkom 59 MW. Po 13 MW inštalovaného pripadne každej regionálnej distribučnej sústave, ďalších 20 MW si medzi sebou prerozdelia MDS-ky. Inštitút lokálneho zdroja definuje zákon tak, že vyrobená elektrina slúži výlučne na pokrytie vlastnej spotreby a inštalovaný výkon zariadení nie je vyšší ako 500 KW. Hoci výrobcovia nemajú nárok na finančnú podporu, zvýhodnení sú tak, že sú oslobodení od platby tarify za prevádzkovanie systému (TPS). „Inštitút lokálneho zdroja z pohľadu rozvoja lokálnych OZE považujeme za veľmi dôležitý,“ doplnil Galek.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať