Lukáš Řezníček: Záporné ceny elektriny na spotových trhoch znižujú rentabilitu PPA kontraktov

5. 9. 2024

O trendoch na trhu s energiami sme sa v novej epizóde podcastu platformy ENERGOKLUB® bavili s Lukášom Řezníčkom, risk managerom spoločnosti Danske Commodities.

Fenoménom súčasnosti sú záporné ceny na spotových trhoch naprieč Európou. Rekordný počet hodín s negatívnymi cenami elektriny zaznamenal tento rok aj slovenský denný trh, ktorý organizuje spoločnosť OKTE. Podľa experta Lukáša Řezníčka zo spoločnosti Danske Commodities je tento jav jedným z dôsledkov investičnej politiky EÚ spred 10 až 15 rokov, kedy sa plánovali veľké projekty v oblasti obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ale batériové úložiská boli v tom čase stále iba v začiatkoch. Ako ďalej doplnil, hoci aktuálne sa technológia batériových systémov rozširuje, jej najväčší rozmach sa očakáva až v najbližších rokoch.

Ak sa dnes majiteľ rodinného domu rozhodne pre inštaláciu fotovoltického systému bez úložiska, takéto rozhodnutie sa podľa Lukáša Řezníčka považuje za iracionálne, pretože sa dobrovoľne pripravuje o optimalizačný potenciál. Rovnaká logika by sa mala uplatňovať aj pri veľkých elektrárňach, zdôraznil Head Of Market Risk Management Danske Commodities. 

„Ak by som bol štátnik, nedovolil by som postaviť veľký výrobný zdroj OZE bez úložiska. V energetike to funguje tak, že produkčná krivka sa posudzuje pomocou marginálnych nákladov na výrobu jednotky MWh,“ vysvetlil expert s tým, že hoci fotovoltika a veterná energia sa zdajú byť lacnými zdrojmi, po pripočítaní nákladov na balansovanie sústavy kvôli ich intermitentnosti sú celkové náklady drahšie ako zemný plyn. V dôsledku nedostatku batérií a chýbajúcej flexibility sú tak OZE drahšie ako fosílne elektrárne, zhodnotil expert. 

Nový dizajn trhu s elektrinou v EÚ by sa mal viac opierať o kontrakty typu Power Purchase Agreement (PPA), teda dlhodobých zmlúv medzi výrobcami zelenej elektriny a koncovými odberateľmi. Rastúci trend negatívnych cien na spote podľa zástupcu Danske Commodities znižuje rentabilitu PPA zmlúv. „Môžete vypínať fotovoltické zdroje alebo veterné farmy, pokiaľ je cena nerentabilná, ale tým pádom nemáte výnos. Aj keby bol malý, tak ho nemáte,“ uviedol Lukáš Řezníček. Za posledné roky sa kompenzačné podmienky zredukovali, PPA sa stali sofistovanými zmluvami, ktoré sú pre developerov náročné na pochopenie. „Kedysi bol obchodník schopný nabrať na seba všetky riziká, odkúpiť všetku elektrinu od developerov, ale teraz sa musí chrániť, inak by mohlo dôjsť k významným stratám,“ uzavrel český odborník. 

Celý rozhovor s Lukášom Řezníčkom si budete môcť vypočuť už onedlho.

Podcast ENERGOKLUB® je dostupný na vašich obľúbených platformách, prípadne vo video verzii. Pripojte sa k odberateľom, ktorí ako prví získavajú prístup k najnovším epizódam.

Prihláste sa na odber podcastu zadarmo.

Apple podcasts | Spotify | Podbean

Mohlo by vás zaujímať