Lukáš Řezníček: Analýza energetického vývoje pre tretí kvartál 2024

13. 8. 2024

Čo hýbe trhom s elektrinou a zemným plynom a ktoré fundamenty budú primárne determinovať vývoj v treťom kvartáli 2024? Prečítajte si kľúčové závery z analýzy experta Lukáša Řezníčka zo spoločnosti HGN Power. Kompletnú analýzu energetického vývoja nájdete exkluzívne v členskej sekcii ENERGOKLUB®.
Zdroj: Freepik

Ceny zemného prestali klesať, hlavným dôvodom je geopolitika a významná závislosť na dovozoch v Európe.

Nervozita v oblasti Hormuzského a Suezského prieplavu bude diktovať katarské dovozy zemného plynu, potenciálna eskalácia na Blízkom východe môže mať významné materiálne dopady na európske ceny vo výške dvojciferného percentuálneho rastu. Rovnako je dôležitá exportná kapacita LNG v USA (región Zálivu).

Emisné povolenky (EU ETS).

S odklonom od uhlia a menšou utilizáciou plynových elektrární v EÚ (-12 % medziročne) dochádza k tomu, že cena emisnej povolenky je primárne stanovená špekulatívnym kapitálom. Podľa reportu burzy Intercontinental Exchange hlavnú obchodnú pozíciu držia investičné a hedge fondy, vrátane finančných inštitúcií, teda nie spotrebitelia emisných povoleniek.

Stagnujúca európska ekonomika a strata konkurencieschopnosti.

Energetické komodity sú v Európe významne drahšie v porovnaní s USA a Čínou, oproti USA európske firmy platia 2,5x až 3x viac za elektrinu a 5x viac za zemný plyn.

Ceny zemného plynu (a aj elektrickej energie) klesli, ale je to dobre?

Nižšie ceny sú ovplyvnené miernymi dvoma zimami, očakávaniami o nadchádzajúcej zime a tiež masívnou výstavbou obnoviteľných zdrojov. Avšak tým kľúčovým dôvodom je pokles dopytu po plyne v priemysle a energetike, európska ekonomika sa pomaly vracia na predkrízové hodnoty. V prípade budúceho ekonomického návratu počas rokov 2025/2026 očakávame, že dopyt po zemnom plyne vzrastie o 10 - 15 %, tento nárast bude z viac ako 90 % pokrytý LNG dovozmi. Nižšie ceny elektrickej energie neposkytujú finančný stimul na budovanie nových obnoviteľných zdrojov.

Počasie pre nadchádzajúci kvartál bude určovať cenový vývoj na trhu zemného plynu a elektrickej energie v Európe.

Početnosť nadpriemerných teplôt ovplyvní úroveň plynových zásobníkov, ktorá je aktuálne nadpriemerná v porovnaní s poslednými 5 rokmi, avšak na rovnakej úrovni ako v roku 2023. Riziká sú limitované v prípade, že sa nebudú materializovať viaceré extrémy, či už vo forme extrémneho počasia alebo energeticko-ekonomických fundamentov. V prípade kombinácie niekoľkých materializujúcich sa rizík môžu ceny energetických komodít v Európe vzrásť dvojciferným percentuálnym tempom.

Autor:

Lukáš Řezníček
energetický poradca spoločnosti HGN Power

HGN Power operuje na spotových trhoch v strednej a západnej Európe. Komparatívnou výhodou spoločnosti je silný kvantitatívny prístup v rámci algoritmického obchodovania. Aktuálne HGN Power expanduje v oblasti podporných služieb, biznisu v oblasti OZE a rozvíja špekulatívne obchodovanie v oblasti vnútrodenného obchodovania a obchodovania odchýlky.

"Kvartálny energeticko-ekonomický report" autora nájdete exkluzívne v členskej sekcii.

Mohlo by vás zaujímať