Kritické zdražovanie energií na burze zlomilo väz prvému dodávateľovi

30. 9. 2021

Ťaženie jedného z najdravejších alternatívnych dodávateľov energií na Slovensku sa blíži ku koncu. Spoločnosť Slovakia Energy požiadala regulátora o ukončenie podnikania v oblasti obchodu s elektrinou a zemným plynom. Aké sú dôvody?
Zdroj: Freepik

Spoločnosť Slovakia Energy končí svoje pôsobenie na slovenskom trhu s energiami. Jeden z najúspešnejších alternatívnych dodávateľov z pohľadu podielu na trhu s dodávkou energií zraniteľným odberateľom, ktorý patrí do skupiny Bohemia Energy, dnes požiadal o zrušenie povolenia na podnikanie v plynárenstve a elektroenergetike. Informoval o tom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý o návrhu Slovakia Energy rozhodne do 30 dní.

Firma žiadosť o odňatie licencie zdôvodňuje cenovou reguláciou dodávky elektriny a plynu na Slovensku. „Za daného stavu nemá zmysel, aby sme investovali do ďalšieho rozvoja firmy, a preto sme sa rozhodli pristúpiť k tomuto náročnému kroku a vrátiť licenciu,” komentoval v tlačovej správe konateľ Slovakia Energy Jiří Písařík. „Maximálna hranica, ktorú si dodávatelia v tejto chvíľu môžu účtovať, už zďaleka nepokrýva náklady a nedá sa očakávať, že by sa situácia v budúcom roku zlepšila. Za aktuálnej situácie, ktorá sa deje na trhu, keď nemáme cenovú politiku vo svojich rukách, sme, bohužiaľ, nenašli spôsob, ako ďalej fungovať.

Faktor rekordného zdražovania na burze

Problémy Slovakia Energy pravdepodobne súvisia aj s kritickým navýšením cien elektriny a zemného plynu na energetickej burze. Časť alternatívnych dodávateľov totiž nenakupuje energie vopred, ale spolieha sa na nákupy na krátkodobých trhoch na poslednú chvíľu. Tento typ stratégie ešte v nedávnej minulosti vychádzal, pretože napríklad cena elektriny bola nízka alebo stagnovala. V prípade skokového zdraženia, ktoré sledujeme v posledných mesiacoch, sa môžu naopak dostať do problémov. Tradiční dodávatelia spravidla razia konzervatívnejšiu stratégiu. V kontexte aktuálnej situácie sú vo výhode, pretože elektrinu na burze nakupujú v predstihu niekoľko mesiacov, a preto sa ich kritické zdražovanie dotkne oveľa miernejšie. 

ÚRSO momentálne nemá ďalšie informácie o dodávateľoch, ktorí by odišli alebo plánovali odísť z trhu v dôsledku aktuálnej situácie na veľkoobchodnom trhu. „Pri regulovanom segmente trhu s elektrinou a plynom (domácnosti a malé podniky) je v SR vytvorené stabilné a predvídateľné prostredie,  dodávatelia majú podľa cenových vyhlášok úradu dostatok času sa pripraviť na tieto mimoriadne cenové výkyvy pri dodávke na nasledujúci rok,” uviedol pre informačný portál energoklub.sk hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

„Každopádne ÚRSO v tejto súvislosti situáciu na trhu pozorne monitoruje, doplnil Igaz. 

Ako rástla Slovakia Energy na Slovensku

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať