Koniec stop stavu je tu. Štát umožnil pripojiť nové zdroje s výkonom 43 MW

27. 2. 2019

Ministerstvo hospodárstva oznámilo výkon nových zariadení na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov a tiež výkon lokálnych zdrojov, ktoré bude možné tento rok pripojiť do jednotlivých distribučných sústav.

Zdroj: Freepik

Ministerstvo hospodárstva (MH) zverejnilo inštalovaný výkon nových zariadení na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie alebo vysoko účinnou kombinovanou výrobou, na ktoré sa vzťahuje podpora formou doplatku podľa zákona 309/2009, a inštalovaný výkon v lokálnych zdrojoch, na ktoré sa nevzťahuje povinnosť platiť tarifu za prevádzkovanie systému (TPS) a ktoré je možné pripojiť do sústavy v roku 2019.

Tento rok sa po celom Slovensku budú môcť pripojiť lokálne zdroje s výkonom 31 MW. Najviac priestoru budú mať u Západoslovenskej distribučnej, a to až 13 MW. Na strednom Slovensku sa môžu pripojiť lokálne zdroje s výkonom 10 MW. Najmenší objem výkonu pre lokálne zdroje je k dispozícii na východe Slovenska, a to vo výške 8 MW.

V lokálnom zdroji sa vyrába elektrina na pokrytie spotreby odberného miesta, ktoré je identické s odovzdávacím miestom. Pri takomto zdroji sa neplatí TPS, ale výrobca nemá ani nárok na žiadnu finančnú podporu.

Celkovo 12 MW je tento rok k dispozícii aj pre nové zariadenia na výrobu elektriny z OZE, na ktoré sa vzťahuje podpora doplatkom. Ide najmä o malé vodné elektrárne či bioplynové stanice. Trojica distribučiek si tento výkon na svojich územiach prerozdelí rovnomerne – v každej sú k dispozícii 4 MW.

Nové zariadenia na výrobu elektriny vysoko účinnou kombinovanou výrobou podporované formou doplatku nebude možné tento rok pripájať ani do jednej z regionálnych distribučných sústav.

MH zároveň pripravuje výberové konanie na výkupcu zelenej elektriny, ktorý bude vykupovať elektrinu od výrobcu elektriny s právom na podporu a preberie zaň zodpovednosť za odchýlku. Najskôr v lete vyhlási aukciu na zariadenia výrobcu elektriny s celkovým inštalovaným výkonom od 10 kW do 50 MW s právom na novú formu podpory - príplatok.

„Objem nových kapacít pre tento rok spolu s plánovanou letnou aukciou ďalších obnoviteľných zdrojov energie s vyšším výkonom je porovnateľný so štvrtinou výkonu bloku jadrovej elektrárne. Ide pritom výlučne o zelenú elektrinu," zdôraznil štátny tajomník Vojtech Ferencz s tým, že ide len o úvodné kapacity po platnosti nového zákona a v ich uvoľňovaní plánuje rezort pokračovať aj v budúcom roku.

Do konca júna tohto roka ministerstvo zverejní ďalšie výkony zariadení s podporou pre rok 2020, uviedlo v tlačovej správe.

Mohlo by vás zaujímať