Kompenzácie za medzinárodný prenos elektriny rastú. Prilepšila si aj SEPS

22. 11. 2021

Výška príspevkov do fondu ITC na kompenzáciu nákladov, ktoré vznikajú prevádzkovateľom prenosových sústav za cezhraničné toky elektriny v rámci EÚ, dosiahla vlani rekordných 353 miliónov eur. Prečítajte si, čo ukázala analýza ACER.

Zdroj: Freepik

Prenosové sústavy v krajinách Európy sú čoraz intenzívnejšie zaťažované zvýšenými cezhraničnými tokmi elektriny a súvisiacim nárastom strát v sústavách.V minulosti z tohto dôvodu vznikol fond Inter-Transmission System Operator Compensation (ITC), ktorý spravuje Európska sieť prevádzkovateľov prenosových sústav (ENTSO-E). Prevádzkovateľom prenosových sústav (TSO) kompenzačný mechanizmus pokrýva náklady na straty a na náklady súvisiace so sprístupnením infraštruktúry na prijímanie cezhraničných tokov.

Každý európsky TSO prispieva do fondu ITC proporčne na základe tokov elektriny do vnútroštátnej prenosovej sústavy alebo naopak z nej. Zo súhrnného reportu za minulý rok, ktorý publikovala Agentúra pre spoluprácu energetických regulačných úradov (ACER), vyplýva, že vlani bola výška príspevkov najvyššia v histórii na úrovni 352,8 miliónov eur. Z toho 100 miliónov eur predstavoval infraštruktúrny komponent a ďalších 252,8 miliónov eur tvoril komponent pokrývajúci náklady súvisiace so stratami pri prenose elektriny.

Zdroj: ACER

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať