Kladivo na TPS? Regulátor navrhuje repowering

19. 11. 2020

ÚRSO prišiel s návrhom, ako zabezpečiť, aby výška TPS v nasledujúcich rokoch nestúpala. Riešenie vidí v predĺžení podpory výrobcom zelenej elektriny za predpokladu revízie výkupných cien. Pokiaľ ide o historický dlh voči distribučkám alebo tohtoročný deficit nového zúčtovateľa OKTE, o materiáli rezortu hospodárstva, ktorý bol mesiace v šuflíku, bude onedlho rokovať koaličná rada.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predstavil vedeniu Ministerstva hospodárstva (MH) SR spôsob, akým by chcel v ďalších rokoch stabilizovať úroveň tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Práve TPS je významnou položkou koncovej ceny elektriny - v súčasnosti tvorí približne 18 %, cez ktorú sa dotuje výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov (OZE), vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET), výroba elektriny z domáceho uhlia v elektrárni Nováky a tiež niektoré činnosti organizátora krátkodobého trhu, spoločnosti OKTE.

V snahe zabezpečiť, aby výška TPS ešte viac nezaťažovala účty domácností a podnikateľov prišlo ÚRSO s tzv. repoweringom. Tento koncept spočíva v predlžení podpory, ktorá sa vypláca výrobcom elektriny z OZE a KVET, za určitých vopred definovaných podmienok.

Zníženie štedrých výkupných cien elektriny

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať