Ivan Mikloš: Fatálne dôsledky zmeny klímy musíme zastaviť za každú cenu

26. 8. 2021

K plánu Bruselu pre zelenú transformáciu, ktorý navrhuje zníženie emisií do roku 2030 o 55 %, sa musia pridať aj krajiny mimo EÚ. Podľa ekonóma Ivana Mikloša to nebude jednoduché ani lacné, ale všetky ostatné alternatívy sú horšie aj drahšie. 

Ani tretia vlna pandémie by nemala ohroziť aktuálne oživenie svetovej ekonomiky. Podľa ekonóma Ivana Mikloša sú vyspelé štáty, ktoré sú dnes ťahúňmi ekonomického boomu, v zásade preočkované, takže by ich plošné lockdowny nemali ohroziť. „Chudobné krajiny si ich zase nemôžu dovoliť, takže tam sa pandémia bude riešiť premorením v kombinácii s pokračujúcim očkovaním. Z krátkodobého a strednodobého hľadiska sa teda dá očakávať pomerne vysoký ekonomický rast, ktorý môže byť dokonca ešte viac posilnený aj rýchlejším nástupom inovácií, ktoré vždy sprevádzajú krízové obdobia,“ poznamenal pre energoklub.sk.

Pri dlhodobom výhľade je Mikloš už zdržanlivejší. Trend posledných rokov, kedy dlhy rastú rýchlejšie ako ekonomika, a kedy hlavným stimulom rastu je expanzívna rozpočtová, ale najmä menová politika, je podľa neho z dlhodobejšieho hľadiska neudržateľný. „A hlavným problémom je, že nikto presne nevie, kde je hranica medzi tým strednodobým optimistickým a dlhodobým pesimistickým scenárom,“ zdôraznil ex-minister financií SR. 

Európska komisia nedávno predstavila nový balík legislatívy Fit for 55. Jeho cieľom je nasmerovať členské štáty EÚ k splneniu stanoveného cieľa, ktorým je zníženia emisií oxidu uhličitého (CO2) do roku 2030 až o 55 % oproti úrovni z roku 1990. Na návrhy Bruselu, ktoré môžu spôsobiť revíziu viacerých energetických a klimatických právnych predpisov vrátane dopravy, sa Mikloš pozerá s pochopením. „Musíme urobiť všetko, aby sme zabránili fatálnym dôsledkom klimatických zmien, pretože ak sa nám to nepodarí, tak dôsledky a náklady budú neporovnateľné s nákladmi na odvrátenie tejto hrozby,“ vysvetlil pre energoklub.sk Mikloš.

Ivan Mikloš vystúpi ako hlavný rečník jesennej konferencie ENERGOFÓRUM®, ktorá sa uskutoční v dňoch 21. a 22. októbra 2021. Vo svojej prednáške sa počas otváracieho dňa zameria na výzvy, príležitosti a riziká postcovidového ekonomického oživenia.

„Otázka samozrejme je, ako zabezpečiť, aby si rovnako, alebo aspoň porovnateľne ambiciózne plány a záväzky dali aj iné krajiny mimo EÚ. Nebude to ľahké a nebude to ani lacné, všetky alternatívy sú však ešte horšie a v konečnom dôsledku aj drahšie. Hlavným problémom bude, že neekologický dovoz do EÚ vie EÚ eliminovať cez ekologické clá a dane, nevie to však urobiť pri výrobe a obchode mimo EÚ. Na to budú potrebné globálne pravidlá, ktorých vymožiteľnosť môže byť problematická,“ skonštatoval Mikloš pre portál energoklub.sk.

Balík 15 legislatívnych návrhov bude predmetom intenzívnej diskusie členských štátov v Rade EÚ aj na pôde Európskeho parlamentu. S dekarbonizačnými plánmi Bruselu sa bude musieť vyrovnať priemysel vrátane energetiky. „Pre všetky energetické firmy bude platiť, že buď sa s novými pravidlami a výzvami vyrovnajú, alebo neprežijú v dnešnej vlastníckej a organizačnej štruktúre,“ uzavrel ekonóm a bývalý podpredseda vlády a minister financií SR.

 

Mohlo by vás zaujímať