Gazprom predal na spote rekordné objemy plynu na Slovensko

16. 6. 2020

Z kedysi nenápadnej spotovej platformy ruského Gazprom Exportu sa postupne stáva dynamický trhový nástroj s ambíciou ovplyvňovať cenové prostredie na európskom trhu. Minulý týždeň sa na ESP predali rekordné denné objemy plynu. Väčšina z nich smerovala na slovenský virtuálny obchodný bod.
Zdroj: Freepik

Spoločnosť Gazprom Export od septembra 2018 prevádzkuje vlastnú elektronickú platformu (ESP), prostredníctvom ktorej ponúka zákazníkom časť svojej produkcie zemného plynu mimo tradičných dlhodobých kontraktov. Záujem o nákup na spotovom trhu medzi obchodníkmi v Európe naberá na sile, zvlášť počas letného obdobia, kedy môžu využiť nadbytočnú kapacitu ruského vývozcu za účelom vtláčania do plynových zásobníkov.

Rekordné denné objemy

Minulý týždeň v utorok (9. júna 2020) predal Gazprom na elektronickej platforme ESP rekordných 551 miliónov metrov kubických plynu. To predstavuje najväčší objem predaného plynu za jeden obchodný deň prostredníctvom spotového nástroja od jeho zriadenia. Zaujímavosťou je, že vyše 92 % smerovalo na slovenský virtuálny obchodný bod, ktorý prevádzkuje Eustream. Z toho 467 miliónov kubíkov bolo zakúpených s dodávkou v treťom kvartáli 2020, 8 miliónov kubíkov pre rok 2021 a 34 miliónov kubíkov pre rok 2022.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať