Finančné riziko pre OKTE? Deficitný systém podpory OZE a VÚ KVET

10. 7. 2024

Súčasné nastavenie systému podpory výroby zelenej elektriny a kogenerácie skrýva viacero rizík pre domáceho zúčtovateľa. Spoločnosti OKTE by sa v prípade deficitu v systéme zhoršila finančná stabilita. Aké riešenia existujú v prípade, že by takáto situácia nastala a čo v tomto smere prináša nová cenová vyhláška ÚRSO?

Zdroj: Freepik

V rámci tarify za prevádzkovanie systému (TPS) financujú koncoví odberatelia elektriny na Slovensku vo svojich účtoch primárne výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysokoúčinnej kogenerácie (VÚ KVET). Od roku 2020 sa zúčtovateľom podpory stala spoločnosť OKTE, stopercentná dcéra Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), ktorej primárnou činnosťou bola dovtedy organizácia krátkodobého trhu.

Nová zákonná povinnosť, zúčtovanie podpory, má však zásadný vplyv na hospodárenie OKTE. Hoci systém podpory OZE a VÚ KVET by mal fungovať s neutrálnym dopadom na hospodárenie firmy, realita môže byť  odlišná. Náklady na vyplatenie podpory sú pokryté zdrojmi, ktoré plynú z aplikácie tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Hodnota tarify TPS, ktorú vypočíta ÚRSO v cenovom rozhodnutí, však v praxi nemusí korešpondovať s reálnou hodnotou vyplatenej podpory. Výsledkom môže byť prebytok alebo deficit v systéme.

Parametrom, ktorý zásadne ovplyvňuje vývoj na strane príjmov systému podpory je koncová spotreba elektriny. V prípade výdavkov je určujúca cena elektriny na krátkodobom trhu, v posledných rokoch výrazne volatilná kvôli mnohým faktorom (vrátane geopolitickej situácie).

Prečo to môže byť problém pre OKTE a aké sú riešenia situácie

Ak vznikne v systéme podpory výroby elektriny z OZE a VÚ KVET deficit, spoločnosť nemá na jeho pokrytie dostatok zdrojov. Riešením takéhoto stavu môže byť buď štátna dotácia systému podpory zo štátneho rozpočtu alebo využitie korekčného mechanizmu. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať