Eustream zavádza zľavu pre cezhraničné kapacity na Ukrajinu

23. 4. 2020

Obchodníci so záujmom o skladovanie plynu na Ukrajine si budú môcť onedlho objednávať obojsmernú prepravnú kapacitu na vstupe a výstupe zo Slovenska s výraznou zľavou. Doplnkovú službu zavádza spoločnosť Eustream, ktorá tým môže zvýšiť svoju konkurencieschopnosť v regióne. Tejto stratégii nahráva aj súčasná naplnenosť európskych zásobníkov, ktorá je na rekordnej úrovni.

Zdroj: Freepik

Slovenský prevádzkovateľ plynárenskej prepravnej siete, spoločnosť Eustream, bude ponúkať obchodníkom zľavu až do výšky 40 % z tarify na rezervácie k denným prepravným kapacitám s Ukrajinou. Ponuka sa vzťahuje na vstupné a výstupné body Veľké Kapušany alebo Budince. Kedy bude služba komerčne dostupná zatiaľ známe nie je. „V súčasnosti analyzujeme dopyt po tomto type produktu a čoskoro oznámime prvé kolo predaja takejto kapacity,“ povedal pre informačný portál energoklub.sk Pavol Kubík, hovorca spoločnosti Eustream.

Aktualizáciu prevádzkového poriadku Eustream, ktorej súčasťou je aj doplnková služba obojsmernej kapacity medzi Slovenskom a Ukrajinou, minulý týždeň schválil ÚRSO. 

Služba môže zvýšiť atraktivitu skladovania na Ukrajine

Nová služba má definované podmienky. Spoločnosti si môžu rezervovať kapacitu na vstupe a výstupe na ktoromkoľvek prepojovacom bode alebo ich kombinácii, ale pridelená musí byť v rovnakom čase. Zľava maximálne do výšky 40 % sa pritom aplikuje na lacnejšiu z dvojice taríf (z hľadiska výšky a doby trvania). Podľa Eustream bude konkrétna zľava z tarify zverejnená vždy pred každým kolom alokácie daného produktu na webe prepravcu. 

Zvýhodnenú tarifu na vstupe a výstupe bude rovnako ponúkať aj prepravca plynu na Ukrajine (Gas TSO of Ukraine). Spustenie doplnkovej služby obojsmernej kapacity medzi Ukrajinou a Slovenskou sa javí ako efektívny nástroj na to, aby firma Eustream zvýšila svoju konkurencieschopnosť v regióne strednej a východnej Európy. Pre obchodníkov zase poskytuje možnosť za výhodných podmienok uskladňovať zemný plyn mimo Európy.

Podľa poradenskej firmy Wood Mackenzie môže byť Ukrajina kľúčom ku kríze skladovania v Európe. Náš východný sused ma najrozsiahlejší systém podzemných zásobníkov na kontinente s kapacitou takmer 31 miliárd kubíkov, ktorý tvorí 12 podzemných štruktúr (ak nerátame zásobník Hlibovske, ktorý sa nachádza na Ruskom okupovanom ostrove Krym). 
Zdroj: Naftogaz

Ukrajinské zásobníky sú však dlhodobo naplnené zhruba z polovice (aktuálne na 52 %). Naproti tomu zásobníky v Európe momentálne vykazujú podľa štatistiky online platformy Gas Infrastructure Europe rekordnú naplnenosť počas tohto ročného obdobia. Využitie zásobníkov v EÚ ovplyvnila mierna zima, dodávky skvapalneného plynu LNG a od polovici marca aj útlm priemyselnej činnosti v EÚ, ktorým sa zásadne znížil dopyt po plyne.

Koncom marca 2020, kedy zvyčajne začína nový skladovací cyklus, bolo v európskych zásobníkoch rekordných 57 mld. kubíkov plynu. V porovnaní s priemerom za posledných päť rokov je to o takmer 80 % viac. Letná sezóna končí koncom októbra. Päťročný priemer ich naplnenosti v tomto období roka sa pohyboval na úrovni 92 mld. kubíkov zemného plynu.

Hlavný analytik Wood Mackenzie Graham Freedman predpovedá, že k dosiahnutiu päťročného priemeru tak bude do októbra potrebných v nasledujúcich mesiacoch vtlačiť iba 32 mld. kubíkov plynu, ale ani to zrejme nebude stačiť pre saturovanie letného dopytu po kapacitách na trhu. „Vo výsledku predpovedáme, že do konca októbra sa vtlačí ďalších 13 mld. kubíkov, čím bude v európskych zásobníkoch uskladnených 105 mld. metrov kubických plynu.“ Jednou z možností ako vyriešiť túto situáciu je využívanie zásobníkov na Ukrajine. „S kapacitou 32 mld. kubíkov by to predstavovalo ďalší významný zdroj na skladovanie plynu.“ 

Atraktivita zásobníkov na Ukrajine pre zahraničných obchodníkov sa od roku 2017 výrazne zvýšila. Vláda, ktorá pokračuje v unbundlingu podľa vzoru EÚ, prijala legislatívne opatrenia, ktoré umožňujú podnikateľským subjektom zo zahraničia uskladňovať plyn na Ukrajine až 1095 dní. Dovoz prebieha v špeciálnom režime colného skladu oslobodeného od DPH a ciel. 

Mohlo by vás zaujímať