Eustream optimalizuje prevádzku kompresorových staníc

3. 9. 2019

Slovenský prepravca zemného plynu investuje do modernizácie svojich dvoch kompresorových staníc. V rámci tohto procesu spoločnosť Eustream predáva nadbytočné nehnuteľnosti v Nitre a Rožňave.

Zdroj: Freepik

Plynulý tranzit zemného plynu na území Slovenska v súčasnosti zabezpečujú štyri kompresorové stanice. Plynárenská infraštruktúra, ktorej prevádzkovateľom je spoločnosť Eustream, sa nachádza vo Veľkých Kapušanoch, Veľkých Zlievcach, Ivanke pri Nitre a Jabloňove nad Turňou. V priestoroch posledných dvoch spomenutých kompresorových staníc momentálne prebiehajú rekonštrukčné práce, informoval o tom portál SLOVGAS. 

V rámci optimalizácie nákladov a prevádzky kompresorových staníc sa Eustream zbavuje vybraných nehnuteľností. Slovenský prepravca má napríklad v pláne predať alebo prenajať rozsiahly priemyselný areál Rožňave a administratívnu budovu v širšom centre Nitry.

Spoločný výkon všetkých štyroch kompresorových staníc na Slovensku je takmer 500 MW. Stanica vo Veľkých Kapušanoch, sa nachádza v tesnej blízkosti slovensko-ukrajinských hraníc a je najväčším technologickým zariadením tohto druhu nielen v SR, ale aj v EÚ. 

Súčasťou desaťročného plánu rozvoja prepravnej siete sú generálne opravy kompresorovej technológie. Ich súčasťou sú opravy plynových turbín po ubehnutí stanoveného počtu prevádzkových hodín. Opravy vždy realizujú špecializované servisné strediská.

V rokoch 2019 – 2025 plánuje Eustream realizovať viacero čiastkových projektov ako súčasť Redizajnu kompesorových staníc (ReNet). Cieľom je ich prestavba na optimalizované, kompaktné a flexibilné stanice s následným odstavením a likvidáciou technológie, ktorá nie je v dôsledku jej náhrady novou a modernou technológiou pre prepravu plynu potrebná.

Eustream pripravuje aj výstavbu piatej kompresorovej stanice na území SR. Nachádzať sa bude v obci Lakšárska Nová Ves v Trnavskom kraji. Na tento účel budú využité staršie turbosústrojenstvá, ktoré sa po úpravách presunú do novej stanice na Záhorí. Zmluvu s talianskym výrobcom Nuovo Pignone, ktorý je súčasťou koncernu General Electric Company, podpísal Eustream ešte v roku 2017. jej inštalovaný výkon má byť 46 MW.

Piata kompresorová stanica je súčasťou projektu zvýšenia prepravnej kapacity s ČR. V prvej fáze na 55,12 miliárd kubíkov ročne, čo by sa podľa plánu malo stihnúť do konca tohto roka. V prípade dopytu je otvorená druhá fáza projektu. Podľa vízie Eustreamu by sa celková kapacita vstupného bodu mohla do roku 2025 zvýšiť o ďalších 17 miliónov kubíkov plynu denne.

Mohlo by vás zaujímať