Európska burza EEX po prvýkrát umožní na spote záporné ceny plynu

11. 9. 2020

Po cenových výkyvoch v posledných mesiacov sa lipská burza EEX rozhodla, že od októbra umožní na svojich spotových platformách negatívne ceny zemného plynu.

Zdroj: EEX

Spoločnosť European Energy Exchange (EEX) oznámila, že na svojich spotových trhoch premiérovo umožní aj záporné ceny plynu. Zavedenie nového nástroja zdôvodňuje EEX snahou vyhovieť potrebám zákazníkov. „Umožnením negatívnych cien sa snažíme o to, aby sme trhu s plynom a jeho účastníkom poskytli väčšiu flexibilitu, a tým zabezpečili, že ponuku a dopyt bude možné zosúladiť vždy a za každých okolností,“ uviedol Tobias Paulun, riaditeľ stratégie spoločnosti EEX. K avizovaným zmenám má dôjsť od 1. októbra 2020. 

So zámerom zabezpečiť plynulú implementáciu burza EEX koordinovala termín spustenia s regulačnými úradmi krajín, prevádzkovateľmi plynárenskej infraštruktúry a obchodníkmi. 

Burzový vývoj komodít na európskych trhoch prechádza v ostatných mesiacoch výraznými výkyvmi, ktoré prevažne pramenili zo situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19. Pri elektrine nie sú negatívne ceny novinkou. Na lipskej burze EEX sa objavili už pred 14 rokmi s rozmachom OZE. „Elektrina je stále skladovateľná za vysokú cenu. Preto je lacnejšie občas zaplatiť za možnosť dodať ju do siete, ako budovať drahé veľkokapacitné batérie, hoci aj tu sa situácia pomaly mení," poznamenal pre energoklub.sk Ján Pišta, analytik spoločnosti JPX. 

Pri plyne je situácia iná. V dôsledku nižšej spotreby bol v prvom polroku v Európe prebytok plynu, ktorý sa hromadil v zásobníkoch. „Plyn je oveľa lepšie skladovateľný. Kapacity zásobníkov sú obrovské a určitú flexibilitu ponúkajú aj samotné plynovody. Navyše tu nie sú také 'zdroje', ktoré by plyn museli za každú cenu, aj za zápornú, tlačiť do trubiek," vysvetlil.  

Expert spoločnosti JPX si preto nemyslí, že umožnenie záporných cien plynu v systéme burzy niečo výrazne zmení. Navyše, z vyššie uvedených dôvodov, ani neočakávam, že by ceny plynu klesli až do záporných hodnôt. Pripúšťam, že teoreticky takáto situácia môže nastať, ale jej pravdepodobnosť je podľa mňa veľmi nízka," uzavrel Pišta pre energoklub.sk. 

Mohlo by vás zaujímať