Europarlament žiada ďalšie zvýšenie klimatických ambícií do roku 2030

9. 10. 2020

Poslanci Európskeho parlamentu včera väčšinovo podporili navrhované zvýšenie cieľa redukcie emisií skleníkových plynov v rámci EÚ do roku 2030 z pôvodných 40 % na ešte ambicióznejších 60 %. Ako zahlasovali slovenskí europoslanci?

Zdroj: European Parliament

Európsky parlament (EP) získal mandát na rokovanie s Radou ministrov EÚ o finálnom znení európskeho klimatického predpisu. Rozhodlo o tom hlasovanie vo štvrtok (8. 10.). Väčšina prítomných poslancov tak podporila návrh, ktorého cieľom je premeniť politický prísľub o dosiahnutí klimatickej neutrality v EÚ do roku 2050 na záväzok. Jedným z argumentov je právna istota a predvídateľnosť pre podniky a občanov v rámci prípravy na tranzičný proces. 

Účelom novej právnej úpravy je dosiahnuť, aby sa povinnosť dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 vzťahovala na EÚ ako celok a zároveň na všetky členské štáty. V ďalšej fáze by dokonca mala EÚ docieliť záporné emisie, čo si zrejme vyžiada dodatočné financovanie. 

Ďalšie zvyšovanie latky môže naraziť na odpor

Schválený text vyzýva Európsku komisiu (EK), aby do 31. mája 2021 navrhla trajektóriu, ako EÚ dosiahne uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Pri tomto postupe europoslanci požadujú, aby sa zohľadnil aj emisný rozpočet, resp. celkový objem zostávajúcich emisií CO2, ktoré môže EÚ do roku 2050 vypustiť. EK by mala navrhnutú trajektóriu pravidelne prehodnocovať.

Návrh rovnako počíta tiež s tým, že vznikne Európska rada pre zmenu klímy ako nezávislý vedecký orgán. Jeho úlohou bude zastrešiť konzistentnosť politiky a posudzovanie pokroku.

V nasledujúcej dekáde by sa v štátoch EÚ mali znížiť emisie skleníkových plynov o 40 % v porovnaní s úrovňou v roku 1990. Podiel obnoviteľných zdrojov energie na koncovej spotrebe by mal do roku 2030 vzrásť na 32 %. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen počas septembrového prejavu o stave EÚ predstavila ambicióznejší cieľ. Podľa nej by sa mala EÚ do roku 2030 snažiť o zníženie emisií skleníkových plynov až o 55 %.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať