EÚ a Ukrajina chcú dlhodobý tranzit plynu. Rusku stačí len na rok

16. 8. 2019

Dĺžka a podmienky novej zmluvy sú stále otvorené. Prerušené rokovania sa majú obnoviť o mesiac.

Zdroj: Freepik

Koncom tohto roka vyprší kontrakt o tranzite zemného plynu z Ruska cez územie Ukrajiny. Hľadanie kompromisu o jeho budúcnosti nebude jednoduché.

Naposledy sa trilaterálne rokovania medzi Ukrajinou, Ruskom a Európskou komisiou na najvyššej úrovni uskutočnili ešte v januári tohto roka. Akýkoľvek pokrok zbrzdili pretrvávajúce súdne spory medzi Gazpromom a Naftogazom, hrozba amerických sankcií proti firmám podieľajúcim sa na dokončení projektu Nord Stream 2 a tiež vyčkávanie na výsledky volieb na Ukrajine a sformovanie novej vlády.

Eurokomisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič navrhol koncom júla Kyjevu a Moskve, aby sa 16. septembra na spoločnom stretnutí venovali návrhu dohody o tranzite zemného plynu na ďalších 10 rokov. Podľa tohto návrhu by sa ročne malo prepravovať garantované minimum objemu 60 miliárd metrov kubických plynu.

Rusko však chce predĺžiť tranzit za súčasných podmienok len o jeden rok - kým sa nesprevádzkujú plynovody Nord Stream 2 a TurkStream. Nové potrubia do Turecka budú mať kapacitu 31,5 miliárd m3 plynu ročne, pričom spustiť by sa mali už koncom tohto roka. Skoré dokončenie podmorských potrubí na severe Európy medzi Ruskom a Nemeckom však vôbec nevyzerá ružovo. Viac sme sa tejto téme venovali v samostatnom článku.

Na zvyšovanie neistoty ohľadom prepravy dostatočného objemu ruského plynu od začiatku roka 2020 reagujú obchodníci v Európe aj na Ukrajine rýchlejším napĺňaním podzemných zásobníkov. Zároveň sa snažia využiť aj nákup komodity za výhodnejšie ceny v letnom období.

Aktuálne sú už zásobníky v Európe naplnené na viac než 87 %, čo je takmer o 20 % viac než v rovnakom období minulého roka. Taktiež zásobníky na Ukrajine sú už plné na asi 55 %. Je to o desatinu viac než vlani. Susedné obrovské zásobníky využíva stále viac zahraničných firiem, a to vďaka novému colnému režimu.

Mohlo by vás zaujímať