EK: Výrazne zvýšte ambície v OZE, posilnite konkurenciu na trhoch a riešte energetickú chudobu

19. 6. 2019

Nízke ambície pri rozvoji zelenej energie, nekonkrétnosť opatrení pri znižovaní spotreby či riešení energetickej chudoby – to sú závery Bruselu z vyhodnotenia predloženého slovenského energetického a klimatického plánu a priorít do roku 2030. Viac by sme tiež mali dbať na udržateľné využívanie biomasy.

Zdroj: EC - Audiovisual Service

Priebojnejší a konkrétnejší by sme tiež mali byť pri dosahovaní úspor energie, konkretizovať opatrenia pre zvýšenie energetickej bezpečnosti, určiť výhľadové ciele a hodnoty na rozvoj konkurencie na veľkoobchodnom a maloobchodnom trhov vrátane pokroku k plne trhovým cenám, namiesto ich pretrvávajúcej regulácie a objasniť ciele a financovanie výskumu a inovácií.

EK tiež Slovensku odporúča prijať opatrenia na postupné ukončenie dotácií - obzvlášť pre fosílne palivá, lepšie integrovať opatrenia transformácie najmä v regióne Hornej Nitry a rozvinúť riešenia otázok energetickej chudoby.
Zdroj: Európska komisia

Nízke ambície pri vykurovaní

Ministerstvo hospodárstva navrhlo cieľ pre podiel OZE na konečnej energetickej spotrebe v roku 2030 len vo výške 18 %, čo je až o 6 % menej než nám odporúča Brusel.

Výslovne nám odporúča zvýšiť úroveň ambícií v sektore vykurovania a chladenia, kde bol cieľ pre OZE navrhnutý len vo výške 17,6 % do roku 2030, a zaviesť do praxe vhodné opatrenia na splnenie cieľa v oblasti dopravy.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať