Dodávky palivovej drevnej biomasy vlani vzrástli

28. 9. 2023

V roku 2022 boli celkové dodávky palivovej drevnej biomasy na úrovni 1,3 milióna ton. Trhy s drevnými palivami boli v ostatných dvoch rokoch silné, využívali sa hlavne ako núdzové palivo.

Zdroj: Freepik

V minulom roku dosiahli celkové dodávky palivovej drevnej biomasy z lesného hospodárstva objem 1,3 mil. ton a v porovnaní s rokom 2021 sa zvýšili o 45 tis. ton. Ukončil sa trend ich znižovania približne od roku 2015, keď bol objem dodávok palivovej drevnej biomasy najvyšší (1,45 mil. ton), uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva v hodnotiacej správe, ktorú minulý týždeň schválila vláda.
Zdroj: MPRV SR

Výmera hospodárskych lesov, medzi ktoré patria aj energetické porasty a lesné plantáže, sa v porovnaní s rokom 2000, v ktorom bola najnižšia, zvýšila o 6,5 %.

„Trhy s tradičnými aj modernými drevnými palivami boli v rokoch 2021 a 2022 veľmi silné a ťahané najmä rekordnými cenami zemného plynu. Energia z dreva, najmä využívanie kvalitných sortimentov na výrobu energie, čelili politickému odporu, no napriek tomu sa vo veľkej miere využívali ako núdzové palivo. Spotreba a ceny drevného paliva sa výrazne zvýšili s dramatickým nárastom najmä vo východnej a juhovýchodnej Európe,“ uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Lesníci vidia nevyužitý potenciál

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať