Do Európy prúdia rekordné objemy LNG. Štátny SPP ohlásil šiesty tanker

18. 8. 2022

Do Chorvátska včera dorazil ďalší LNG tanker pre Slovensko. Štátny SPP plánuje prostredníctvom skvapalneného plynu nakúpiť tretinu ročnej spotreby svojich zákazníkov. Kapacita plánovaných LNG terminálov v regióne strednej Európy však umožní výraznejšiu diverzifikáciu dodávok pre krajiny EÚ najskôr po roku 2025.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

V mozaike riešení ako postupne ukončiť závislosť EÚ na dovoze zemného plynu z Ruska by mal do budúcnosť zohrávať hlavnú úlohu LNG. V dôsledku nižšieho dopytu po plyne v Číne, vysokým cenám komodity a flexibilným kontraktom bude rok 2022 rekordným pred dovoz LNG do Európy. K najväčším importérom patria Francúzsko, Španielsko a Veľká Británia.

Pri diverzifikácii dodávok pred zimnou sezónou sa zvyšuje význam LNG aj pre SR vďaka Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP). Štátny podnik informoval, že do Chorvátska v stredu (18. augusta 2022) dorazil ďalší tanker s LNG v objeme 80 miliónov metrov kubických (m3) určený pre Slovensko. Najnovší náklad LNG je už šiestou dodávkou LNG od začiatku roka. Celkovo import LNG na Slovensko dosiahol zatiaľ 450 miliónov m3.

Šéf SPP: Závislosť na ruskom plyne sa nám podarilo znížiť o viac než 65 %

SPP čelí kráteniu dodávok od Gazpromu navzdory dlhodobému kontraktu. Štátny obchodník preto v máji uzavrel diverzifikačný kontrakt na nákup plynu z ťažobného poľa v Severnom mori, ktorý by spolu s LNG tankermi mal od júna zabezpečiť takmer dve tretiny ročnej spotreby portfólia zákazníkov SPP. „To, že sme dokázali od začiatku tohto roka, v neľahkých podmienkach, ktoré v súčasnosti na trhu s energiami sú, zabezpečiť viac ako 65 % našich dodávok prostredníctvom LNG, diverzifikačných kontraktov a zásobami plynu, je významným úspechom nášho obchodného tímu a prejav vysokej profesionality a spoľahlivosti SPP, uviedol Richard Prokypčák, generálny riaditeľ spoločnosti SPP.

V súčasnosti SPP využíva na dodávku LNG terminály v Chorvátsku a Taliansku. V blízkej budúcnosti, po ich spustení do prevádzky, by k nim mohli pribudnúť aj LNG terminály v Nemecku. Plánovaná LNG regazifikačná kapacita LNG terminálov v Nemecku by sa do roku 2026 mohla zvýšiť o takmer 50 mld. m3 plynu ročne. K ďalšiemu zvýšeniu bezpečnosti dodávok môžu od októbra 2022 prispieť dodávky plynu z Talianska, pre ktoré SPP zabezpečil ročnú prepravnú kapacitu. Spolu existujúcim tranzitom cez Ukrajinu a severnou trasou zo Severného mora, ide o ďalšiu možnosť, ako dopraviť potrebné objemy plynu na Slovensko z juhu.

Napriek výpadkom v dodávkach ruského plynu sa SPP darí zvyšovať aj percento naplnenosti zásobníkov na území SR. Celkovo má Slovensko v súčasnosti uskladnených v zásobníkoch plynu, vrátane strategických zásob, takmer 31,5 TWh, čo je zhruba 55 % jeho ročnej spotreby.

„Tento objem radí našu krajinu na čelo najpripravenejších krajín, konkrétne na druhé miesto. Na prvom mieste je síce Lotyšsko, ale jeho podzemné zásobníky slúžia aj susednému Estónsku,“ uviedol v tlačovej správe hovorca spoločnosti SPP Ondrej Šebesta.

Analýza: Rekordný podiel LNG na dodávkach plynu do Európy v roku 2022

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať