Do cezhraničného smart grid projektu s Maďarskom sa zapojí aj Východoslovenská distribučná

19. 4. 2021

Slovensko-maďarský projekt Danube InGrid zameraný na rozvoj inteligentných sietí sa rozširuje o nových partnerov. K spoločnostiam SEPS a Západoslovenská distribučná na strane Slovenska sa pripojí aj Východoslovenská distribučná.

Zdroj: Freepik

Cezhraničný slovensko-maďarský projekt Danube InGrid vznikol s cieľom hlbšej integrácie zelených zdrojov do sústavy na prenosovej a distribučnej úrovni prostredníctvom využitia smart technológií a manažmentu IT. Na realizáciu projektu bol vlani schválený príspevok vo výške 102 miliónov eur z fondu Connecting Europe Facility. Ide o historicky najvyššiu dotáciu, ktorá bola v rámci nástroja udelená pre rozvoj smart gridu. Kým prvá verzia projektu pokrývala distribučné územie Trenčianskeho a Trnavského kraja a severozápadného Maďarska, vstupom nových partnerov do projektu sa dotknuté územie zdvojnásobuje.  

Trojica nových distribučiek

K partnerom na strane SR, spoločnosti Západoslovenská distribučná (ZSD) a Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave, pribudne Východoslovenská distribučná (VSD). Zmena zrejme súvisí aj s minuloročnou transakciou, kedy nemecký koncern E.ON nadobudol manažérsku kontrolu a 49 % akcií v skupine VSE Holding, ktorej je VSD členom. Stalo sa tak po tom, čo si štát neuplatnil predkupné právo na minoritný podiel od skupiny RWE.

Noví partneri pribudli tiež na strane Maďarska. K prevádzkovateľovi prenosovej sústavy, firme MAVIR, ktorá oficiálne vystupuje v pozícii podporovateľa projektu, a regionálnej distribučnej sústave E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati, sa pripojili ďalšie dve regionálne distribučné firmy: ELMŰ Hálózati Kft. a ÉMÁSZ Hálózati Kft. Výsledkom spolupráce na distribučnej úrovni má byť aj vytvorenie cezhraničnej platformy na výmenu dát.

Účasťou dvoch najväčších regionálnych distribútorov elektriny na Slovensku a spoločnosti SEPS v projekte s maďarskými partnermi sa v praxi multiplikuje cieľ, ktorým je modernizácia a zlepšenia kvality prenosových a distribučných vedení. Okrem toho, že projekt by mal zasiahnuť až dvojnásobne väčšie distribučné územie oproti pôvodnej verzii, sa dotkne aj ekonomicky menej rozvinutých regiónov EÚ v tesnej blízkosti hraníc s Ukrajinou. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať