Distribučky dostanú zo štátneho rozpočtu 180 miliónov eur

17. 12. 2019

Dieru v úhrade nákladov na podporu doplatkom za minulý rok zaplátajú regionálnym distribučným firmám daňoví poplatníci. Ministerstvo hospodárstva rozhodlo, že trojica regionálnych distribučiek dostane z rozpočtu približne 180 miliónov eur.

Zdroj: Freepik

Tri regionálne distribučné spoločnosti dostanú od štátu, ktorý je aj väčšinovým akcionárom ich materských spoločností, jednorazovú finančnú injekciu vo výške takmer 180 miliónov eur. Tá má vykompenzovať nesúlad medzi plánovanými a reálnymi nákladmi a výnosmi distribučných spoločností v súvislosti s tohtoročnou podporou obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kogenerácie.

Na základe auditov sa dospelo k celkovej sume 179 872 456,51 miliónov eur, ktoré firmám chýbajú. Z toho viac než 138 miliónov eur tvoria neuhradené náklady Stredoslovenskej distribučnej, cez 22,7 miliónov eur je diera, ktorú zaznamenala Západoslovenská distribučná, a výpadok takmer 18,8 miliónov eur eviduje Východoslovenská distribučná.

Vzniknutý deficit distribučiek predstavuje podľa ministerstva hospodárstva legitímny nárok v zmysle ustanovenia § 5b ods. 9 zákona o podpore OZE a VÚ KVET, keďže vykonávajú v tomto roku činnosť zúčtovateľa podpory. Tomu môže ministerstvo poskytnúť finančné prostriedky podľa § 17a.

Zaujímavosťou je, že v rámci neúspešných odvolaní voči cenovým rozhodnutiam ÚRSO o TPS na rok 2019 pritom samotné distribučné spoločnosti tvrdili, že dané ustanovenie § 17a sa na nich nevzťahuje a neaplikuje, keďže nemajú postavenie zúčtovateľa podpory. Regulátor im vtedy v rámci korekcií neuznal veľkú časť nákladov. Navyše § 18i zákona 309/2009 ustanovuje, že distribútor sústavy má síce právo na náhradu neuhradených nákladov vynaložených za roky 2018 a 2019, ale oprávnený je ich zohľadniť len ÚRSO, a to v rámci cenovej regulácie.

V návrhu, ktorý by mala už zajtra schváliť vláda, rezort hospodárstva dodáva, že celková suma historicky neuhradených nákladov na podporu doplatkom sa odhaduje na približne 320 miliónov eur. „Zvyšná suma neuhradených nákladov bude riešená najskôr v roku 2020, na základe podkladov overených auditom,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Rezort tvrdí, že na výber bola buď úhrada týchto nákladov prostredníctvom tarify za prevádzkovanie systému, čo by zjavne pocítili odberatelia elektriny na svojich účtoch, alebo zo štátneho rozpočtu, kam zase prispievajú všetci daňoví poplatníci. Po konzultáciách s ministerstvom financií sa MH rozhodlo pre druhú alternatívu, pričom jednorazová platba sa má uskutočniť do 31. júla 2020.

Zatiaľ čo sa regionálni distribútori môžu tešiť z „vianočného darčeka“, len nedávno schválený budúcoročný štátny rozpočet bude ukrátený.

Mohlo by vás zaujímať