Definitívny koniec stop-stavu sa blíži. Nové prenosové vedenia s Maďarskom sú takmer hotové

26. 2. 2021

Už o niekoľko týždňov sa stratí jedna z hlavných prekážok pre pripájanie nových zelených elektrární do sústavy. Problematický profil s Maďarskom začiatkom apríla posilní dvojica cezhraničných vedení, ktorých výstavbu na slovenskej strane zabezpečuje spoločnosť SEPS. Nový manažment prevádzkovateľa prenosovej sústavy zároveň informoval, že v roku 2020 dosiahla firma zisk 83 miliónov eur.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

K najviac preťaženým miestam v prenosovej sústave patrí južný profil s Maďarskom. Tento problém by mali vyriešiť dve nové vedenia (2x400 kV) Gabčíkovo - Gönyű - Veľký Ďur a (2x400 kV) Rimavská Sobota – Sajóivánka, vďaka ktorým sa zdvojnásobí cezhraničná prenosová kapacita. Prioritný projekt, ktorý pripravuje Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) so spoločnosťou MAVIR, je tesne pred dokončením. Termín spustenia do komerčnej prevádzky, ktorý bol posunutý kvôli pandémii na 4. apríla 2021, by sa mal dodržať.

Na piatkovej (26.2.) tlačovej konferencii to potvrdil novozvolený generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti SEPS Peter Dovhun. „Minulý týždeň sme mali konferenčný hovor s vedením spoločnosti MAVIR a potvrdili sme si termín. Na prelome marca a apríla naozaj spustíme prevádzku na tomto hraničnom profile,“ reagoval na otázku portálu energoklub.sk.

Pozitívna správa pre rozvoj decentralizovaných zdrojov

Práve profil s Maďarskom býva dlhodobo označovaný ako hlavná bariéra, kvôli ktorej prevádzkovatelia regionálnych distribučných sústav dlhé roky odmietali pripájať nové OZE, čo brzdilo ich ďalší rozvoj. Stop-stav na Slovensku bol síce v roku 2019 formálne ukončený zavedením inštitútu lokálneho zdroja, ale o skutočnom uvoľnení kapacít nemožno hovoriť.

Nové vedenia sú dôležité v kontexte očakávaného spustenia dvoch nových blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach. Export vyrobenej elektriny zo Slovenska na juh by už nemalo nič limitovať, pričom sa významne zvýši ponuka na trhu obchodovateľnej prepravnej kapacity.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Zisk SEPS v minulom roku sa zvýšil na 83 miliónov eur

Nový manažment predstavil aj výsledky hospodárenia za minulý rok. V roku 2020 dosiahla spoločnosť SEPS zisk pred zdanením vo výške 83 miliónov eur. Plánovaný zisk, ktorý bol schválený dozornou radou, bol prekročený o približne 43 miliónov eur. „Lepšie čísla máme aj vďaka vyššej nákladovej efektivite a lepším výnosom z medzinárodnej prevádzky prenosovej sústavy,“ vysvetlil člen predstavenstva spoločnosti Jaroslav Vach. 

Oproti pôvodne schválenému plánu sa ušetrilo 12 miliónov eur na prevádzkových nákladoch. Rovnaká suma sa usporila na obstaraní podporných služieb. Na druhej strane, tržby z aukcií a kompenzácie medzinárodných prenosov (ITC) stúpli oproti pôvodnému plánu o 18 miliónov eur. Úspora 6,3 milióna eur v porovnaní s predpokladanými hodnotami zákaziek, čo je takmer 10 %, bola podľa nového vedenia dosiahnutá vďaka zlepšeným súťažným postupom.

Spolu s Útvarom hodnoty za peniaze pri Ministerstve financií SR hľadala vlani spoločnosť SEPS možnosti, ako zvýšiť efektivitu investícií aj prevádzkových nákladov. Za najväčšie výzvy do budúcnosti označil šéf SEPS udržanie spoľahlivosti a bezpečnosti prenosovej sústavy, ďalšie zvyšovanie efektivity obstarávaní, prevádzkových nákladov a investičného procesu.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

„Venovať sa budeme aj údržbe a opravám, ktoré z pandemických dôvodov na našej či dodávateľskej strane boli tento rok obmedzené. Veľmi dôležitou je aj stratégia súvisiaca s ľudskými zdrojmi v spoločnosti. SEPS ako strategická spoločnosť štátnej infraštruktúry musí vedieť svojim dobrým menom a pracovnými podmienkami prilákať do svojich radov vždy tých najlepších spomedzi najlepších,“ zdôraznil Dovhun, ktorý má na starosti úsek ITC. 

Kľúčové investície pre rok 2020 a v dlhodobom horizonte

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať