Chvála: Flexibilitu nájdeme všade. Poskytovanie podporných služieb musí byť technologicky neutrálne

8. 4. 2021

Každá technológia umožňujúca agregáciu flexibility by mala mať v budúcnosti možnosť zúčastňovať sa na trhu s podpornými službami. Stanislav Chvála, generálny riaditeľ spoločnosti Nano Energies, to považuje za kritickú podmienku toho, aby sa v Česku a na Slovensku vytvoril v budúcnosti efektívny systém práce s flexibilitou.

Zdroj: Nano Energies

Flexibilita je všade tam, kde sa vyrába elektrina. Každé zariadenie, ktoré vyrába elektrickú energiu, má potenciál pre poskytovanie flexibility. Pri niektorých zdrojoch, akými sú kogeneračné jednotky, batériové systémy, teplárne, mraziarne a iné priemyselné procesy, bude ich vstup na budúci trh s podpornými službami ľahší, pri iných zase náročnejší. Základnou úlohou agregátora flexibility je vyskladať mozaiku rôznorodých zariadení tak, aby výsledný produkt spĺňal požiadavky a dopyt prevádzkovateľa prenosovej sústavy.

O flexibilite v kontexte energetických trhov v Európe rozprával Stanislav Chvála z Nano Energies na webinári "Príležitosti na trhu s flexibilitou – podporné služby a agregácia."

Agregačný blok by mal byť podľa Chválu zložený z rôznorodých typov zariadení. Cieľom správneho mixu portfólia u agregátora je zabezpečiť dodanie flexibility aj v prípadoch, keď niektoré zdroje nebudú v prevádzke. Za kľúčové v celom procese, od pripojenia zdrojov až po ich riadenie, považuje kombináciu IT a analytiky. Úprava softvéru vďaka analytike prebieha každý deň. Pri hľadaní možností, ako optimalizovať agregované portfólio a maximalizovať zisk, hrá podľa Chválu nezastupiteľnú úlohu aj dispečing a trading.

Transformácia trhu s podpornými službami

Európskym lídrom v agregácii flexibility je Veľká Británia. Kým v Česku a na Slovensku sú poskytovateľmi podporných služieb tradičné zdroje, na britských ostrovoch už 5 rokov po otvorení trhu patrí celkom 50 % z celkového podielu agregátorom flexibility. Chvála si nemyslí, že podobný scenár nastane v Česku, ale postupne bude flexibilita menších zdrojov ukrajovať stále väčšiu časť z koláča tradičným hráčom. Vo finále ostanú traja poskytovatelia flexibility. Okrem klasických zdrojov to budú agregátori flexibility, ktorých doplnia portfólia jednej technológie, napríklad kogeneračných jednotiek alebo batériových úložísk.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať